NRK Meny
Normal

Cateringbil kolliderte med Widerøe-fly – meldte ikke fra om bøyd flydør

Et Widerøe-fly tok av med en ødelagt flydør etter at en varebil ved et uhell kjørte på flyet under mellomlanding i Stavanger. Sjåføren meldte ikke fra om ulykken.

Widerøe De Havilland DCH 8 Q400 LN-WDE

Det var et fly av denne typen med plass til 78 passasjerer som fløy med en skadet flydør mellom Stavanger og Bergen i sommer.

Foto: Alasdair McLellan CC BY-SA 3.0

Kollisjonen skjedde på Stavanger lufthavn Sola på formiddagen 24. juni, da morgenflyet fra Aberdeen i Skottland skulle mellomlande på vei til Bergen.

På Sola ble flyet parkert ved gate, og bagasje og forsyninger ble losset og lastet.

En bil med mat og drikke fra et cateringfirma kjørte tett opp til flyet. For tett, viste det seg. Resultatet ble at deler av servicedøren på flyet ble bøyd og ødelagt. Skaden ble påført etter at flykapteinen hadde utført den ytre, visuelle kontrollen av flyet.

Dette regnes som en alvorlig hendelse, og skulle vært varslet slik at flyet kunne vært tatt ut av trafikk og reparert. Det skjedde ikke.

I stedet fikk flyet dra videre til Bergen lufthavn Flesland. Først der ble skaden oppdaget.

– Svært alvorlig

Silje Brandvoll

Silje Brandvoll i Widerøe understreker at uhellet ikke hadde betydning for flysikkerheten.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Informasjonssjef i Widerøe, Silje Brandvoll, bekrefter hendelsen overfor NRK.

– Vi kan bekrefte at vi hadde en hendelse på Stavanger lufthavn Sola 24. juni, der en cateringbil skadet et av våre fly. Skaden ble oppdaget ved rutinemessig inspeksjon på Flesland.

Hun sier at skaden ikke satte passasjerer eller besetning i fare.

– Skaden i seg selv var ikke alvorlig, og utgjorde ingen fare for flysikkerheten. Vi ser imidlertid svært alvorlig på at skaden ikke ble rapportert da den oppsto, da den potensielt kunne vært alvorlig, sier Brandvoll.

Flyet er et to motors turbopropfly av typen DH8-400, bedre kjent som Dash-8 i forlenget versjon, med plass til 78 passasjerer og en besetning på fire. Widerøe har ikke tall på antall passasjerer på flight WF616 denne dagen.

Saken ble fulgt opp internt i Widerøe, og rapportert til Luftfartstilsynet.

– Vi tok det selvsagt også opp med cateringselskapet SSP. Det er deres ansvar å sørge for korrigerende tiltak slik at dette ikke kan skje igjen, sier Brandvoll.

Avslørt av overvåkingskamera

Administrerende direktør Morten Solberg Nilsen i SSP opplyser at bedriften oppdaget hendelsen etter å ha fått en henvendelse fra Widerøe.

Sjåføren nektet først for at noe hadde skjedd, men hendelsen ble fanget opp på overvåkingskamera. Sjåføren jobber ikke lenger for SSP.

– Det er en forferdelig alvorlig hendelse. Vi har en rigid opplæring i forkant. Uhell kan skje, men det som overhodet ikke kan skje, er at man ikke sier fra. Det har aldri skjedd tidligere, sier Nilsen.

Nilsen understreker at firmaet har en klar instruks på at ulykker skal meldes inn, og SSP har fått bistand fra Avinor til å følge opp og kvalitetssikre rutinene.

Luftfartstilsynet bekrefter overfor NRK at de er kjent med en rapport om en slik type hendelse i det aktuelle området, men kan ikke kommentere ytterligere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger