Utsetter deler av Nav-reformen

Etter at det har stormet rundt Nav den siste tiden, har regjeringen besluttet å utsette en av reformene Nav jobber med.

Stoltenberg og Nav-kollasje.
Foto: Scanpix

På den måten skal saksbehandlere frigjøres for å jobbe med dagpenge-søknader.

- Jeg har jobbet med dette sammen med arbeidsminister Dag Terje Andersen den siste uken, sier statsminister Jens Stoltenberg til Søndagsavisa.

- Vi har bestemt at vi skal utsette en av reformene, nemlig at man skal lage nye ordninger innenfor arbeidsavklaringspenger, som skal erstatte blant annet attføringsstønad og rehabiliteringspenger.

- Setter alle krefter inn

Han peker på at det er en stor og krevende reform med mange nye skjemaer, nye dataprogrammer og mange timeverk som skulle gå med til det.

- Den skulle ha vært innført 1. oktober, men vil bli utsatt fordi vi nå må konsentrere oss om å gjennomføre selve Nav-reformen og sette alle krefter inn på at de arbeidsløse får de stønadene de har krav på, sier Stoltenberg.

Hør hele intervjuet med Jens Stoltenberg

- Hvor lenge kan en rødgrønn regjering leve med at folk som trenger penger til livsopphold, ikke får det?

- Hver dag er uholdbart. For de menneskene som opplever at de ikke får de stønadene de har krav på, er det helt uholdbart. I desember var det 8000 som ba om ledighetstrygd, i januar var det 17.000, og da oppsto det store problemer.

- Vil ikke gå på bekostning av andre ytelser

Til tross for at det gis signal om at alle krefter skal settes inn på behandlingen av dagpenge-søknadene, benekter Nav-direktør Tor Saglie at det vil gå på bekostning av Navs andre ytelser.

- Jeg er glad for det Stoltenberg har sagt, og jeg kan avkrefte at det vil gå på bekostning av de andre ytelsene, sier Saglie til nrk.no.

Han har selv tidligere pekt på at Nav har mange ytelser å ta seg av, og at det er umulig å bare konsentrere seg om dagpengene.

Kan komme endringer på systemet

Selv om Nav fikk bevilget totalt 100 millioner kroner ekstra i fjor sommer og høst for å få ned saksbehandlingstiden, har ikke tiden gått ned - tvert imot.

Les også: Bryter egne frister stadig oftere

Stadig flere brukere og ansatte har rast mot Nav. Mens brukere frustrerer over lang ventetid, har ansatte måttet jobbe under kritikkverdige arbeidsforhold.

Les også : - Nav-ledelsen hører ikke på ansatte

Les også: - Vi greier ikke mer

Les også: - Driver rovdrift på de ansatte

Denne uken kunne nrk.no også fortelle at både de som evaluerte pilotprosjektene i forkant an Nav-reformen, og ekspertutvalgene som ble nedsatt av Bondevik II-regjeringen, advarte mot den Nav-modellen vi ser i dag. Et samlet Storting trosset advarslene, og vedtok reformen i 2005.

Les også: Ble advart mot Nav-reformen

Les også: - Nav-reformen er fordømt umulig

Nrk.no avslørte også at Nav får slakt i en intern rapport som forteller om et svært tungrodd system. Der kom det blant annet frem at arbeid som tar 8 minutter i effektivt arbeid, tar 12 dager i Nav Oslo.

Les også: Nav slaktes i intern rapport

Les også: Krever innsyn i hemmelig rapport

Og nettopp organiseringen kan det også komme endringer i, for ifølge Stoltenberg jobber de fortsatt med muligheten for også å endre noe på systemene.

Si din mening her!

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger