Normal

Krever innsyn i hemmelig rapport

Høyre krever at Stortinget får innsyn i Nav sine hemmelige interne rapporter. I dag sendte de et brev til statsminister Jens Stoltenberg.

Nav og Stortinget
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

I en intern evalueringsrapport som konsulentselskapet Ernst & Young utførte for ledergruppen i Nav i november blir Navs interne organisering kraftig kritisert blant annet for treg postgang og rot i arkiveringen. Dette har opprørt Høyre-leder Erna Solberg.

- Rystende lesing

- Dette er en ganske rystende rapport når det gjelder hvor dårlig organisert Nav er for øyeblikket, sier Solberg.

Les også: Nav slaktes i intern rapport

Hun krever nå et svar fra statsministeren. I et brev til Jens Stoltenberg krever Solberg å få svar på hvorvidt regjeringen er informert om evalueringsrapporten, eventuelt hvorfor ikke.

Video nsps_upload_2009_2_20_17_55_28_60.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Dette er rystende lesing.

- Jeg ønsker å få svar om regjeringen visste det, og eventuelt hvilke tiltak de har iverksatt på bakgrunn av denne rapporten. Eller om de ikke har fått vite om rapporten i det hele tatt, og hvordan de opplever den situasjonen, sier Solberg.

Krever å få rapporten utlevert

Høyre krever nå at Stortinget får utlevert rapporten.

- Jeg mener at nå må Stortinget gå mye tynger inn i Nav-reformen. Nå må disse rapportene på bordet og eventuelt andre interne rapporten slik at vi kan ta stilling til hvor problemet ligger, sier Solberg.

- Er du mest opptatt av å ta statsråden og regjeringen i stedet for å bidra til en konstruktiv løsning?

- Nei, jeg er mest opptatt av at vi må bli enige om hvor løsningen ligger, men det er en alvorlig situasjon når folk ikke får penger de har krav på, sier Solberg.

I evalueringsrapporten kommer det frem at Nav bruker store ressurser på å rette opp feil og mangler og lete etter saker som har forsvunnet i postgangen.

- Det er rystende lesing å lese hvor mye dobbeltarbeid og hvor dårlig organisert ting er, sier Solberg.

Mye av skylden for tidssløseriet er arkiveringsmetodene.

- Slik arkivet, kontorene og den fysiske saksflyten er organisert i dag, bruker avdelingene i verste fall 3,4 effektive årsverk på å lete etter saker, står det i rapporten.

- Ikke tilfredsstillende internkontroll

- Vi er klar over situasjonen. Saksbehandlingstid forsvinner i kaos og rot, sier Jarle Berge, hovedtillitsvalgt i NTL Nav.

Ifølge rapporten mangler avdelingene standardiserte rutiner og felles praksis. Det er heller ingen felles rutiner for hvordan man skal håndtere eller prioritere post, heller ikke hvordan man skal oppbevare ubehandlet post.

- Avdelingene har ikke tilfredsstillende internkontroll, slås det fast.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger