Hopp til innhold

Unge Høyre opphevet alkoholforbudet før landsmøtet

GARDERMOEN (NRK): Det ble innført et absolutt forbud mot alkohol på Unge Høyre-arrangementer etter Kristian Tonning Riise-saken i vinter. Men forbudet ble opphevet etter tre måneder, og gjelder ikke landsmøtet denne helgen.

Maria Barstad Sanner

INGEN FORBUD: Det er lov å drikke alkohol på Unge Høyres landsmøte i år, fem måneder etter at et totalt alkoholforbud ble innført. Generalsekretær Maria Barstad Sanner sier regelverket blir vurdert kontinuerlig.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

I stedet har ungdomspartiet innført en rekke regler for å begrense alkoholbruken blant de drøyt 300 delegatene som er samlet på Gardermoen i helgen.

– Det er farlig å bare skylde på alkoholen. Det er ikke den eneste faktoren i dette. Og det kan bli for enkelt å si «jo, men han eller hun var full». Det er ingen unnskyldning, sier Unge Høyres generalsekretær, Maria Barstad Sanner.

Alkoholforbudet ble innført to dager etter at Kristian Tonning Riise trakk seg som Unge Høyre-leder i januar. Forbudet forsvant igjen i april, da ungdomspartiet vedtok nye etiske retningslinjer.

Armbånd Unge Høyre landsmøte

ARMBÅND: Alle delegatene på Unge Høyres landsmøte skal ha på seg et armbånd – blått hvis de er over 18 år, oransje hvis de er under.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

– Trengte ro

Generalsekretær Sanner mener det var riktig å innføre totalforbudet da Riise-saken sto på som verst. Siden har både Høyre og Unge Høyre jobbet mot seksuell trakassering og usunn alkoholkultur.

Forbudet førte til alkoholfrie arrangementer som generalforsamlinger og landsstyremøter mens det var i kraft. Landsmøtet er det største arrangementet Unge Høyre har hatt siden #metoo-sakene i vinter.

– Organisasjonen trengte ro og å ta to steg tilbake. Derfor innførte vi et totalt alkoholforbud mens vi jobbet med å finne ut hva som fungerer for Unge Høyre. Det arbeidet er kontinuerlig, men holdningsarbeidet er vel så viktig, sier hun.

– Må man ha alkohol på arrangementer i et ungdomsparti?

– Nei, man må ikke det. Nå har vi laget et strengt regelverk, og så må vi ta en løpende vurdering av om det fungerer. Den vurderingen gjør vi fra dag til dag og arrangement til arrangement.

Maria Barstad Sanner

BRETTSPILL: Maria Barstad Sanner sier Unge Høyre har lagt til rekke for andre aktiviteter enn festing på landsmøtet.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

Brettspill og konsert

De nye etiske retningslinjene er sendt ut til alle delegatene i forkant av landsmøtet, og på evalueringen i etterkant vil alle bli spurt om hvorvidt de har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet.

I tillegg gjelder følgende regler for alkohol på landsmøtet:

  • Forbud mot medbrakt alkohol, og kontroll av bagasje ved ankomst
  • Armbånd som viser om delegatene er over eller under 18 år
  • Ingen spritservering
  • Forbud mot nachspiel
  • Ingen minibarer på rommene

– Etter møtet i går var det middag med en gang. Så hadde vi konsert med Bjarne Brøndbo. Etterpå la vi til rette for brettspill og at folk kunne se på fotball-VM. Det var en veldig ålreit kveld, sier Sanner.

– Det er ingen rabatterte priser i baren, for å si det slik. Ingen bonger og ikke noe gratis, understreker hun.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ