Siden januar har Høyre fått 35 varslingssaker retter mot 21 personer om seksuell trakassering. Disse har partiet nå behandlet, ifølge generalsekretær i Høyre John-Ragnar Aarset.
I de aller fleste av sakene er det konkludert med brudd på partiets etiske retningslinjer. Flere i Høyre vil nå miste verv og posisjoner.
– Reaksjonene går fra skriftlige advarsler, at personer må holdes borte fra arrangementer, eller får restriksjoner på alkohol. Flere har også mistet verv og posisjoner i partiet, sier Aarseth til NRK.
Han bekrefter til NRK at utestengingen fra arrangementer kan vare i flere år.
Kan det gjelde lenger enn stortingsperioden?
– Det kan være helt ulikt fra sak til sak. Jeg vil ikke gå nærmere inn på det, sier Aarseth.
Mens Høyre velger å holde enkeltpolitikere borte fra partiarrangementer, ble det nylig kjent at Ap skal ha invitert Trond Giske skal ha blitt invitert på stortingsgruppas sommerfest.
Dette har skapt bråk internt i Ap, blant annet er Ingunn Yssen sykmeldt etter at Jonas Gahr Støre refset henne for å ha vært kritisk til at Giskes deltakelse.
- Les også:
Kristian Tonning Riise (29) trakk seg som Unge Høyre-leder gjennom en melding på Facebook. Begrunnelsen han ga, var at han har gjort ting i sin ungdomstid som han skulle ønske var ugjort.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix– De aller fleste er unge
Varselsakene omhandler saker som strekker seg tilbake til før 2010 og frem til i 2018, med en overvekt av hendelser og situasjoner før 2015.
– Sakene angår i hovedsak medlemmer eller tidligere medlemmer av Unge Høyre. De aller fleste er unge, men det er også hendelser knyttet til medlemmer av Høyre, sier John-Ragnar Aarset til NRK.
– Det var 11 saker som var rettet mot han. De sakene har blitt konkludert, og de nye sakene gjaldt andre personer i partiet, forteller Aarset.
Sanksjonene mot Tonning Riise vil vare ut stortingsperioden.
– De konklusjonen vi gikk ut med knyttet til han tidligere i vinter, og restriksjonene på landsmøtet, det å ikke ha noen framtredende posisjon i stortingsgruppa omhandler denne stortingsperioden, sier Aarseth til NRK.
NRK har vært i kontakt med Kristian Tonning Riise som ikke vil kommentere saken. .
Vil skape et bedre parti
Høyre skriver i pressemeldingen at arbeidet med å skape et bedre Unge Høyre og Høyre er ikke over med dette, og at partiet er i gang med å forbedre partiets etiske retningslinjer.
Partiet informerer at alle varslere er fulgt opp så godt som mulig, og at de ser svært alvorlig på hendelsene.
– Seksuell trakassering er i seg selv alvorlig. Utover dette er det et bredt spenn og mangfold i type saker, sier Aarset.
Aarseth informerer om at de ikke er deres oppgave å straffeforfølge sakene, men at varslerne har fått tilbud om psykologisk og juridisk hjelp.
– De er lyttet til og fått tilbud om psykolog eller juridisk bistand dersom de har ønsket. Alle sakene er fulgt opp etter mål om å komme til konklusjoner der både varsleren og den omvarslede skal oppleve en ryddig og rettferdig behandling, og at konklusjonen både skal oppleves rimelig av begge parter, sier Aarset til NRK.
Ønsker en kulturendring
Høyre vil forbedre de etiske retningslinjene basert på blant annet arbeidet Syse-utvalget leverte like før påske.
– Forhåpentligvis vil grepene som foreslås i Syse-utvalgets rapport og oppmerksomheten #MeToo har fått lede til en kulturendring både i partiorganisasjonene, men også samfunnet for øvrig, avslutter John-Ragnar Aarset i Høyres pressemelding.
Aarseth sier til NRK at de har fått fine tilbakemeldinger fra varslerne.
– Det viktig for oss at varslerne føler seg godt ivaretatt. Enkelte kunne nok ønske enda hardere reaksjoner, men det er viktig at vi balanserer, og at de som det er varslet om også har forståelse for reaksjonene, sier han.
- Les også:
- Les også: