Hopp til innhold

MDG-veteran vil ha kamp om toppvervet

Arild Hermstad er storfavoritt til å etterfølge Une Bastholm som ny MDG-leder. Men veteranen Rasmus Hansson håper flere melder seg på i kampen om toppvervet.

Une Bastholm

LEDER: Une Bastholm har vært leder for MDG siden 2020, men er nå ferdig i jobben.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Først og fremst er det strålende at Arild overtar. Han har min absolutte støtte nå. Så vil det være helt fint for partiet om det kommer fram flere kandidater, sier Hansson til NRK.

Han ble i 2013 MDGs første stortingsrepresentant og var nasjonal talsperson i partiet i årene 2014-2018.

– Vi har massevis av gode folk. Jeg vet ikke hva deres planer er – det kan være ulike politiske og strategiske oppfatninger blant de folkene, sier han, og legger til:

– Det vil være fint for partiet om vi får en sivilisert, men tydelig debatt om strategiske valg og personer når den tiden kommer.

Arendalsuka 2022

VETERAN: MDGs Rasmus Hansson vil ikke selv bli partileder.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Une Bastholm varslet i dag overraskende at hun er ferdig som leder for Miljøpartiet De Grønne, bare tre måneder etter at hun ble gjenvalgt.

På en hastig innkalt pressekonferanse under Arendalsuka forklarte en tydelig preget partileder sin brå avgang slik:

– Det å være partileder er et verv som krever ekstraordinær innsats. Det krever mye tid og energi. Jeg har to små nydelige jenter i barnehagealder, som jeg gjerne vil ha mer tid til.

Én storfavoritt

Det betyr at MDG nå må sette sammen en ny partiledelse.

Når Bastholm trer til side over helgen, overtar nestleder Arild Hermstad som fungerende partileder. Han er også favoritt til å overta jobben permanent.

Allerede til uken skal partiets landsstyre avgjøre om det blir et ekstraordinært landsmøte i løpet av høsten.

Arendalsuka 2022

TOPPVERV: Lan Marie Berg blir ny parlamentarisk leder for MDG.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Oslo-profilen Lan Marie Berg blir nå ny parlamentarisk leder i MDG etter Une Bastholm. Hun svarer slik på NRKs spørsmål om ledervervet.

– Jeg kommer til å si til valgkomiteen at jeg kan stille til ledelsen, jeg sitter jo ikke i ledelsen i dag, men har heller ikke hatt ambisjoner om å bli den neste lederen etter Une Bastholm.

Berg sier det er «fint om Arild Hermstad ønsker å stille som leder»

– Du vil ikke utfordre Hermstad?

– Jeg ønsker ikke det nå. Men dette er ikke opp til meg å bestemme. Det er opp til landsmøtet å bestemme.

Arild Hermstad var var nasjonal talsperson i MDG fra 2015 til 2020.

Men han ble i vår utfordret om nestlederposisjonen av Kristoffer Robin Haug. Hermstad vant kampvoteringen med 125 mot 78 stemmer.

Les også Intern kamp etter MDGs «valghavari» – vil ha ny kurs

Stortingsvalg 2021. Valgvake for MDG

Hermstad bekreftet i dag på spørsmål fra NRK at han stiller seg til disposisjon som lederkandidat også på permanent basis. Det til tross for at han ikke sitter på Stortinget, noe partiledere som oftest gjør.

– I den konstituerte perioden er vi supermotiverte alle sammen. Jeg vil informere ledelsen om at jeg er kandidat til å være med i ledelsen fremover også.

Hermstad beskriver Bastholm som «et stort politisk forbilde, både for meg og alle de andre i MDG».

– Partiet vårt er større enn noensinne. Den viktigste jobben for oss fremover, er å komme i gang med lokal mobilisering til kommunevalget i 2023. Det gleder vi oss til.

Une Bastholm og Arild Hermstad, MDG

Une Bastholm og nestleder Arild Hermstad på vei til pressekonferansen onsdag.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Frykter ikke fløykamp

Bakteppet for MDG-lederens avgang er partiets svært skuffende valg i fjor høst. MDG nådde ikke sperregrensen på 4 prosent, og fikk dermed inn bare tre representanter på Stortinget.

I en knallhard intern evalueringsrapport etter valget var konklusjonen at MDG-politikerne fremsto som krasse, kompromissløse, umodne og ensporede i valgkampen.

Rapporten slo fast at den politiske ledelsen ble utydelig, og at oljeultimatumet ble for dominerende. Partiledelsen stilte seg bak rapporten.

Les også MDGs «havarirapport»: Vi ble for krasse

Rasmus Hansson avviser at han selv er kandidat til å bli ny partileder.

Den andre nestlederen Ingrid Liland er fersk i toppledelsen, ettersom hun fikk vervet så sent som i vår.

Hansson frykter ikke det nå skal bli kamp mellom ulike fløyer og intern splittelse i partiet

– Rivning og splittelse er selvfølgelig dumt. Men politiske diskusjoner er det et politisk parti lever av og utvikler seg på. Jeg er veldig trygg på at de diskusjonene, når de kommer, blir håndtert på en bra måte.

– Hvilke typer fløyer eller ulike retninger er det du ønsker representert i denne lederkampen?

– Nå skal ikke jeg utmeisle noe personlig program akkurat nå. Men det vil dreie seg delvis om hvor fokusert partiet skal være på en miljøagenda, sett i forhold til det som oppfattes som ikke-miljøagendaer, sier Hansson.

– Og det vil være et spørsmål om hvordan vi klarer å fremstille det som etter min mening er et totalt samfunnsprosjekt, næringsutvikling og utvikling av folks hverdag.

Berg blir stortingstopp

Filter Nyheter var først ute med nyheten om Bastholms avgang. Selv om Bastholm trekker seg fra sine partiverv i MDG, fortsetter hun som stortingsrepresentant for Akershus.

Rett før pressekonferansen la Bastholm ut et lengre innlegg på sin egen Facebook-side hvor hun forklarte avgangen.

– Jeg har to små jenter i barnehagealder som jeg gjerne vil se mer. Og jeg har et viktig verv som folkevalgt på Stortinget, skriver Bastholm, og legger til at å lede partiet i tillegg til dette, blir for mye.

– Mangelen på overskudd og energi til lederjobben kommer innenfra. Det er det ikke så mange andre som kan hjelpe meg med. Det må jeg selv ta konsekvensene av, selv om det er veldig vemodig, skriver hun.

Bastholm mener avgangen er det rette for partiet, for egen helse og for egen familie.

Partilederen skulle i utgangspunktet sitte frem til våren 2024.

Høyre-leder Erna Solberg sier at det er fullt forståelig at det i perioder av livet kan være krevende å være både partileder, stortingsrepresentant og mamma samtidig.

– Jeg synes det er leit at Une gir seg. Hun har vært en dyktig leder og frontfigur for MDG, og en sympatisk motdebattant og konkurrent.

AKTUELT NÅ