NRK Meny
Normal

Uenighet blant bistandsadvokatene

Bistandsadvokatene i terrorsaken er uenige om en ny sakkyndig vurdering av Anders Behring Breivik er nødvendig.

Video cb5fcb92-808c-4212-a5b5-6ad050fea2a9.jpg

Nett-TV: Partene møttes i Oslo tingrett for drøfte sakkyndigrapporten fredag ettermiddag.

Christian Lundin

Bistandsadvokat Christian Lundin sier rettssaken kan bli utsatt.

Foto: NRK
Mette Yvonne Larsen

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen ener de sakkyndige har begått feil.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Partene i terrorsaken møttes fredag ettermiddag i Oslo tingrett for å drøfte den videre oppfølgingen av sakkyndigrapporten. De hadde frist til fredag om å be om en eventuell ny rapport.

Rapporten har blitt møtt med omfattende kritikk fra en rekke hold, fra etterlatte, overlevende og deres bistandsadvokater og fra forskere fra andre fagdisipliner.

– Vil forsinke rettssaken

Men nå sier de fleste ofrene at de ikke ønsker en ny vurdering.

– Det er nok en overvekt av dem som representerer klienter som ikke ønsker at det skal oppnevnes nye sakkyndige, sier bistandsadvokat Siv Hallgren,

Bistandsadvokat Christian Lundin frykter at det eneste man oppnår med en ny vurdering er å usette rettssaken.

– Det foreligger en veldig grundig utredning av to erfarne sakskyndige. De har kommet med sin vurdering og har ikke vært i tvil. Kommisjonen som har vurdert rapporten, har heller ingen innvendinger til den, sier Lundin til NRK.

Han tror ikke det vil få noen praktiske konsekvenser om man innhenter nye erklæringer.

– Hvis man nå setter i gang med en ny vurdering, vil saken sannsynligvis måtte utsettes. Det er uheldig. Og selv om man kommer frem til en ny vurdering, vil det være tvil. Da vil retten legge til grunn at han er utilregnelig, sier Lundin.

Koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren, som representerer 150 berørte etter terrorangrepet i regjeringskvartalet, sier at mange overlevende og etterlatte frykter at rettssaken blir utsatt.

– De frykter det, men håper at det ikke blir tilfelle, sier hun til NTB.

– De sakkyndige har begått feil

Blant dem som har gått hardest ut mot sakkyndigrapporten, er bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen. Hun mener de sakkyndige har begått feil, og hun navngir tre psykiatere og to psykologer som kan være alternative kandidater til en ny psykiatrisk vurdering av Anders Behring Breivik.

Onsdag ble det klart at verken Breviks forsvarere eller påtalemyndigheten ved statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh ønsker en ny sakkyndigrapport av Anders Behring Breivik.

De rettsoppnevnte psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby konkluderte før jul med at Breivik ikke er strafferettslig tilregnelig, og at han lider av paranoid schizofreni.

Rapporten fikk heller ingen bemerkninger fra Den rettsmedisinske kommisjonen, som har som oppgave å kvalitetssikre arbeidet.

I en kommentar før møtet fredag sa bistandsadvokat Frode Elgesem, som representerer AUF, at organisasjonen ikke vil ta et klart standpunkt i saken.

– Dette er en overordnet gruppe, og man mener ulike ting. AUF kommer ikke til å være en pådriver for den ene eller andre løsningen, og kommer verken til å motsette seg at det blir oppnevnt nye sakkyndige eller oppfordre til dette. Begge løsninger vil bli akseptert, sier Elgesem til NTB.

Torgeir Husby og Nina Opsahl

Psykiater Torgeir Husby overleverer sakkyndigrapporten til tingrettsdommer Nina Opsahl i Oslo tingrett. De to rettsoppnevnte sakkyndige i Breivik-saken har aldri vært i tvil om konklusjonen.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger