Hopp til innhold

Breivik avviser krav om nye sakkyndige

Forsvarerne til Anders Behring Breivik avviser bistandsadvokatenes krav om ny sakkyndig vurdering for å avgjøre spørsmålet om tilregnelighet.

Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad

Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad er to av forsvarerne til Anders Behring Breivik, sier Breivik ikke er villig til å gå gjennom en ny rettspsykiatrisk vurdering.

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

I et brev til Oslo tingrett onsdag skriver Vibeke Hein Bæra at Breivik ikke er villig til å underkaste seg en ny rettspsykiatrisk vurdering, heller ikke en begrenset undersøkelse.

LES BREVET HER

Advokat Bæra avviser også ønsket fra bistandsadvokat John Arild Aasen om at Breivik skal legges inn på psykiatrisk sykehus for en omfattende vurdering.

– Etter hva vi har forstått har fengselet fremmet forespørsel til behandlende sykehus om behovet for innleggelse. Ansvarlig sykehus har ikke funnet grunnlag for dette. Det er opplyst fra siktede selv at han har det bra og han ikke føler behov for noe behandling, skriver Bæra til tingretten.

– Står på egne bein

Overfor NRK fastholder forsvarerne Bære og Geir Lippestad dette synet, og stiller seg positiv til at aktoratet har sagt at det ikke ønsker en ny sakkyndigrapport.

– Vi har lest og registrert dette. Vårt utgangspunkt er det vår klient sier, og han er tydelig på at han ikke ønsker en ny rettssykiatrisk undersøkelse. Han har ikke tillitt til at eventuelle nye sakkyndige forstår hans motiv for å utføre handlingene, sier forsvarer Geir Lippestad til NRK.

Han fastholder samtidig det han har sagt tidligere, om at rapporten står på egne bein.

– Den er godkjent av den rettsmedisinske kommisjonen og vil være et viktig bevis i retten, det er ingen tvil om det, sier han.

LES OGSÅ: Breivik var på konejakt i Hviterussland

– Trenger ikke sykehusbehandling

Fengselsdirektør Knut Bjarkeid bekrefter forsvarernes opplysninger. Etter at han som leder ved Ila fengsel 1. desember sendte en bekymringsmelding til helsevesenet, har de som har behandlet Breivik i fengselet konkludert med at det ikke er nødvendig å flytte 32-åringen over til et sykehus for behandling.

– Jeg kjenner ikke til hvilken diagnose behandlende lege har kommet fram til, men jeg har ikke mottatt noen melding om at Breivik bør innlegges på sykehus, sier Bjarkeid til NTB.

Ettersom det ikke er lov å holde psykotiske personer ubehandlet i fengsel, betyr uttalelsen i klartekst at fengselslegen og det faste psykiatriteamet i Ila fengsel mener at Anders Behring Breivik ikke er psykotisk og derfor ikke må behandles akutt på sykehus.

LES OGSÅ: Politiet: Breiviks terrornettverk finnes ikke

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger