Hopp til innhold

Dette er troppens eget minnealbum om medsoldatene som døde i Vassdalen

I sorgen over at 16 av deres medsoldater mistet livet i Vassdal-ulykken, bestemte Eivind Hovin og Stein Gunnar Frostrud seg for å samle de gode minnene i et minnealbum.

Unge vernepliktige soldater på Hvalsmoen sommeren 1985
Foto: Privat/fra Minnealbum om Vassdalen-ofrene

Minnealbum fra Vassdalen

DE GODE MINNENE: I minneboken for 2. tropp i Ingeniørkompaniet har de overlevende skrevet minneord om de 16 som døde i skredulykken i Vassdalen i 1986.

Foto: NRK

30 år etter den tragiske skredulykken som kostet 16 unge liv, er sorgen og bitterheten fortsatt sterk. Både befal som var på stedet, pårørende og brigadesjefen ber nå om ny gransking for å få frem sannheten om det som skjedde.

De overlevende i 2. tropp av ingeniørkompaniet som ble rammet av skredet, skrev etter ulykken ned sine minneord og samlet inn bilder fra den tiden de tilbrakte sammen.

Det vi prøver å si med denne boka er: Vi kommer aldri til å glemme våre gode kamerater som omkom i Vassdalen.

Fra Minnebok om Vassdal-ofrene

Se troppens Minnealbum fra Vassdalen her (PDF).

Til ære for de døde

Eivind Hovin og Stein Gunnar Frostrud i Vassdalen

MINNES DØDE KAMERATER: Eivind Hovin og Stein Gunnar Frostrud tilbake i Vassdalen, 30 år etter.

Foto: Eirik Veum/NRK

Stein Gunnar Frostrud som var en av de første som kom til etter skredet, sier at tiden etter ulykken var intens.

– Det ble skrevet og sagt mye ute i mediene. Derfor ble det viktig for oss å huske kameratene våre slik de var, ikke slik vi fant dem i snøen. De var ikke skredofre for oss, de var våre venner. Derfor ville vi lage et minnehefte.

Arne Mikal Marskar Larsen mistet livet i Vassdal-ulykken

Arne Mikal Marskar Larsen var en av de unge soldatene som døde i Vassdalen. Nå krever hans mor ny gransking.

Foto: Forsvaret

– Dette er til ære for 16 flotte soldater. Dette er vår historie om hvordan vi lærte å kjenne hverandre, opplevelser vi hadde sammen og minnene vi ønsker å bevare. Vi ønsket å hedre dem på denne måten, som kamerater. Disse minneordene ble skrevet av dem som overlevde. Dette var vår siste hilsen, sier Frostrud.

Krever ny gransking

Han er meget kritisk til det som skjedde etter ulykken, og har sammen med meDbefal Eivind Hovin rettet hard kritikk mot øvingsledelsen.

De to har fått støtte i kravet om ny gransking av ulykken av Arne Pran som var sjef for Brigade Nord på ulykkestidspunktet.

Også pårørende har krev sannheten på bordet og ny gransking.

De beordret soldatene inn i den rasfarlige Vassdalen en skjebnesvanger marsdag for 30 år siden. 16 unge menn mistet livet. I dag sliter troppsbefalet med skyldfølelse. Samtidig tar de et kraftig oppgjør med sine overordnede som de mener aldri ble stilt til ansvar.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ