Hopp til innhold

Sterk motvind kan gi trøbbel for birkebeinere

Sterk vind på fjellet i Sør-Norge kan skape store problemer for tusenvis av birkebeinere lørdag. – Arrangørene bør vurdere nøye om det er forsvarlig å sende løperne over fjellet, sier meteorolog.

Birkebeinerrennet

I helgen er det klart for Birkebeinerrennet. Fredag gikk cirka 2300 skiløpere over fjellet til Lillehammer, mens i morgen er omtrent 17.000 påmeldt.

Foto: Simen Sveen / NRK

I helgen går det populære Birkebeinerrennet av stabelen. Over 2300 deltakere på FredagsBirken startet i dag turen sin under gode værforhold. Sol, påskestemning og rundt tre minusgrader ventet deltakerne klokken i morgentimene.

Kristen Gislefoss

Vakthavende meteorolog Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Men det er imidlertid ventet trøblete forhold når startskuddet går i sesongens høydepunkt for tusenvis av skiløpere – selve Birkebeinerrennet – lørdag morgen.

Sterk motvind på fjellet venter skiløperne som skal kjempe seg gjennom de 54 kilometerne fra Rena til Lillehammer lørdag.

Sterk motvind og dårlig sikt

I øyeblikket er det rolige vindforhold, skyet vær og trolig litt snø på fjellet i Sør-Norge.

Men i løpet av kvelden og natten vil vinden øke til nord eller nordvestlig stiv eller sterk kuling i fjellet.

– Vindretning fra nord eller nordvest gir motvind over fjellet i morgentimene. Dersom det i tillegg blir noe snøfokk, så gir det dårlig sikt, sier vakthavende meteorolog Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt til NRK.

– Må vurdere om det er forsvarlig å sende løperne over fjellet

Løperne må gå i motvind særlig første del av lørdagen. Første pulje legger ut fra Rena lørdag morgen klokken 07.30.

– Arrangørene av Birkebeinerrennet må nøye vurdere om det er forsvarlig å sende løperne over fjellet dersom vindstyrken skulle ligge mellom stiv og sterk kuling, sier han.

Gislefoss sier at vinden vil avta utover lørdagen, men neppe før sent på formiddagen eller tidlig på ettermiddagen.

– Det er arrangørene som til enhver tid har ansvaret for å vurdere sikkerheten for løperne. Den enkelte løper bør likevel sørge for å ha varmt tøy under skidressen for å unngå avkjøling i vinden, sier han.

Birkebeinerrennet fra lufta

Skiløperne fikk en fin start på FredagsBirken i morges i rundt tre minusgrader og sol.

Foto: Birken AS

Vindforholdene er det mest kritiske

Det vil være litt snø på fjellet, noe forbigående sludd i lavereliggende områder og vekslende temperatur. Likevel er det vindforholdene som vil være den mest kritiske faktoren for birkebeinerne, påpeker meteorologen.

– Nedbør som snø i fjellet, sludd og snø i lavlandet og vekslende temperatur gir visse utfordringer i forbindelse med skismøring, men denne problematikken er underordnet vindproblematikken dersom prognosene slår til, sier Gislefoss.

Yr har laget en spesialside – kalt Birkebeinerrennet – der utøverne kan sjekke prognosene for en rekke steder langs løypa.

– Rennet går som planlagt

Arrangørene opplyser at det er ingenting som tilsier at det blir forandringer og at rennet går som planlagt. Det forteller informasjonsansvarlig for rennet, Ingunn Rønningen Kleven.

– Vi er kanskje de som følger mest med på værmeldingene om dagen. Vi skal være ute i fjellet i hele natt, passe på og legge til rette for de beste forholdene. Akkurat nå er det ingenting som tilsier at det blir endringer, sier Rønningen Kleven til NRK.

Hun sier at de har informert deltakerne om å være godt rusta for forholdene som møter dem over fjellet i morgen.

Birkebeinerrennet

Gislefoss sier at vinden vil avta utover lørdagen, men neppe før sent på formiddagen eller tidlig på ettermiddagen.

Foto: Knut Sveen

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger