Hopp til innhold

Birken: Et samlet overskudd på 34 millioner kroner

Hvert år deltar flere tusen mennesker i Birkens mange arrangementer. Det gir penger i kassa for arrangørene, som har hatt et samlet overskudd på 34 millioner kroner de siste tre årene.

Birkebeinerrennet

I helga er det klart for Birkebeinerrennet. Fredag gikk cirka 2000 skiløpere over fjellet til Lillehammer, mens i morgen er cirka 17 000 påmeldt.

Foto: Knut Sveen / NRK

Denne helga er det klart for Birkebeinerrennet for 77. gang. I dag og i morgen vil nesten 20 000 birkebeinere stake seg over fjellet til Lillehammer.

I 2004 var situasjonen en helt annen. 11 000 var påmeldt, og arrangørene gikk i underskudd, men de siste årene har ting endret seg.

Tone Lien

Markedssjef i Birken AS, Tone Lien.

Foto: Geir Olsen / GO-Media

I takt med at antall deltakere har økt de siste årene har også inntektene til Birken AS økt.

Omsetning på 90 millioner

Fra 2003 til 2012 har årsomsetningen for Birkebeinerrennet økt fra ni millioner kroner til 43 millioner kroner.

– Vi har en høy omsetning, og i 2013 har vi omsatt for cirka 90 millioner kroner, men det er ikke sånn at det blir 90 millioner igjen til slutt, sier markedssjef i Birken AS, Tone Lien.

I løpet av et år arrangerer Birken AS 21 ulike sportsarrangementer. Deriblant FredagsBirken, Ungdomsbirken, Birkebeinerløpet, Birkebeinerrittet og LandeveisBirken.

Til sammen flere tusen deltakere betaler startkontingent, og handler diverse utstyr og andre ting under arrangementene.

Men det er mye å bruke pengene på for arrangørene.

– Det er veldig mye forskjellig. Mye penger går tilbake til lag og foreninger som gjør dugnadsarbeid for oss. Tidtaking, matstasjoner, leie av Håkons hall, løypeleie, scooterkjøring, preparering av løyper på sommeren. Det er de utroligste kostnader vi har i våre regnskaper.

SE VIDEO:

Birken er god butikk for eierne.

Reporter Alexander Nordby/Fotograf Geir Olav Slåen

Øker inntektene

De siste tre regnskapsårene har Birken AS hatt et samlet overskudd på over 34 millioner kroner. Birken AS eies av de tre idrettslagene Lillehammer skiklubb, Lillehammer sykkelklubb og Rena IL.

– Alt vi genererer går tilbake til frivillig arbeid på Rena og Lillehammer, sier Lien.

Etter at man begynte å arrangere FredagsBirken har inntektene økt betraktelig. For flere arrangementer, gir flere deltakere som igjen gir mer penger i kassa.

– Da vi begynte med fredagsarrangementer så økte antall deltakere. Vi har også hatt noe økning i antall deltakere på de tre birkebeinerarrangementene. Sånn at det gjør at det blir mer penger i kassa tilbake til eierne våre.

Men Lien avviser at de melker birkebeinerne for penger. Startkontingenten er mer eller mindre lik for alle de store turrennene.

– Vi har også store kostnader med arrangementene våre. Vårt mål er ikke å tjene mest mulig penger. Vårt mål er å skape mest mulig aktivitet. Få flest mulig ut på ski, sykkel eller løping, sier Lien.

Birkebeinerrennet

Flere tusen deltakere gir millioner av kroner i kassa til Birken AS.

Foto: CLINT AUSTIN / AP