Hopp til innhold

Kan bli parkeringskaos under Birken

Sol og åtte varmegrader truer med å skape parkeringskaos for Birkebeiner-rennene til helgen. På Lysgårdsjordet der det pleier å være plass til 2500 biler under Birken, kan det bli svært gjørmete.

Parkeringstrøbbel til Birken

Tidlig på tirsdag var det ikke noe problem for grunneier Erik Andreas Skaarseth å kjøre ut på jordet foran Lysgårdsbakken for å parkere. Lenger inn er bakken bløtere og det er høyst usikkert om jordet holder til fredag.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

Mildværet har skapt problemer for arrangørene av Birkebeiner-rennet. Nå frykter grunneieren av den planlagte parkeringsplassen at parkeringsmulighetene kan forsvinne for deltagerne.

– Jeg håper og tror det skal bli en løsning, sier grunneier Erik Andreas Skaarseth til NRK.

Han har brøytet store deler av jordet i vinter for å sikre så mye tæle i bakken som mulig, men mildværet de siste dagene har skapt en usikker situasjon før de 17.000 skientusiastene strømmer til.

Avgjøres i dag

Klokka tre i ettermiddag faller dommen. Da skal Skaarseth møte Birken-ledelsen og vurdere situasjonen. I verste fall må den største parkerinsgplassen erstattes med en på Hovemoen, som ligger fire-fem kilometer unna.

Det krever i tilfelle en betydelig ekstrainnsats med transport og informasjon til de mange tusen deltagerne.

Arrangøren av Birkebeinerrennet har prøvd å ta forhåndsregler, men tror ikke at kuldegrader de neste dagene vil være nok til å redde parkeringsforholdene.

– Under Ungdomsbirken og Halvbirken i helga valgte vi å ikke bruke jordet til parkering. Men det er fortsatt veldig bløtt og da vår parkeringsansvarlige var her i går, sank hjulene 20 centimeter ned i bakken, sier Sølvi Amundsen Aas, sportssjef i Birken AS.

Birkebeinerrennet

17000 deltagere går usikre værforhold i møte når Birken starter til helga.

Foto: Knut Sveen / NRK

Ser på alternativer

Området er hovedparkeringen for Birkebeinerrennet på Lillehammer. Selv før befaringen i dag, er arrangøren i gang med å se på andre måter for folk å komme seg inn og ut av skiområdet på.

– Det er masse biler i omløp på disse to dagene, så plassene er sårt tiltrengt. Men vi har en dialog med politiet og kommunen for å se på alternativer, så vi prøver å være optimistiske, sier Aas.

Vil bruke solskydd

Men selv om det kan se mørkt ut i dag, er grunneieren optimistisk. Han ser for seg at deler av jordet vil kunne brukes uansett, og åpner for at noe av området kan sikres med duk og grus.

– Men værvarselet spiller ikke helt på lag, innrømmer Skaarseth.

Lysgårdsjordet er blitt en stadig viktigere parkeringsplass for Birken. Det begynte med ett felt for 500 biler, og nå er det plass til 2500 biler her. Birkebeineren skistadion er den nest største med 2000 parkeringsplasser.

Arrangøren oppfordrer nå lillehamringene om å la bilen bli stående hjemme i helga.