Hopp til innhold

Skal pigge seg fra Rena til Lillehammer

48 år gamle Shaqir Rexhaj fra Brandbu debuterer i Fredagsbirken i morgen. Han skal pigge seg fra Rena til Lillehammer og gruer seg mest til nedoverbakkene.

Shaqir Rexhaj

Shaqir Rexhaj ble anbefalt å velge Fredagsbirken da han meldte seg på. Da er det litt roligere og ikke så mange som går. Han har vært med i noen turrenn og blant annet pigget Ridderrennet, men er klar over at dette blir noe annet.

– Jeg gleder meg, men vet det blir veldig tøft, sier Rexhaj som ble rullestolbruker etter en bilulykke i 1995.

Verst blir utforkjøringene ned mot Lillehammer, tror han. Da vil det gå hardt utover både albuer,rygg og mage.

– Jeg skulle gjerne hatt bremser på kjelken, sier han.

Rexhaj får følge de 54 kilometrene over fjellet av ledsager Rune Dynna og en student fra helsesportsenteret på Beitostølen der han ladet opp de siste dagene.

Liker utfordringer

– Hvordan fant du på å melde deg på Birken?

– Jeg liker utfordringer og dette skal bli spennende. Selv om jeg har fått pigget lite på kjelke der jeg bor, på grunn av lite snø, er jeg godt trent i armer og overkropp. Så starten opp mot Skarmstadseter tror jeg det skal gå bra. Jeg har mange tusen kilometer med sykling og pigging siden i sommer. Men så er det utfor da......, sier han og ler.

Saqir Rexhaj ble anbefalt å velge Fredagsbirken da han meldte seg på. Da er det litt roligere og ikke så mange som går. Han har vært med i noen turrenn og blant annet pigget Ridderrennet, men er klar over at dette blir noe annet.

– Hvor lang tid regner du med å bruke?

– Jeg vil ikke slite meg helt ut. Forholdene vil også være avgjørende, men kommer jeg meg i mål på rundt fem timer blir jeg glad, sier 48 åringen, som først ble omtalt som "BIrken-pigger" i avisa Hadeland.

Topografien er utfordrende

– Det blir en svært tøff utfordring, sier Anne Ragnhild Kroken, som er kontaktperson for funksjonshemmede langrennsløpere i Norges idrettsforbund.

Hun forklarer at Birken ikke er noe hun i utgangspunktet ville anbefale de som pigger på kjelke.

– Det skyldes løypas topografi. Da er nok andre turløp mer egnet for pigging, sier hun, og ønsker Shaqir lykke til.

Dette er ikke første gang noen pigger seg over mellom Rena og Lillehammer. Karl Henrik Seemann har gjort det tidligere, ifølge Anne Ragnhild Kroken.

Idrettspedagog: – Imponerende

– Jeg har kjent Shaqir noen år og sett forvandlinga hans fra å ikke ha noe særlig med aktivitetstilbud på vinterstid, til å ha fått fullstendig dilla på langrennspigging, forklarer Viljar Aasan som er idrettspedagog ved Beitostølen Helsesportssenter.

Han mener at for en som kun skal ta seg frem ved hjelp av armkraft og kraft fra gjenværende mage- og ryggmuskulatur er det meget imponerende.

– Under sitt trenings- og rehabiliteringsopphold på Beitostølen Helsesportsenter nå i mars, har fokus hans vært å komme i best mulig form til Birken. Grunnlaget er stort sett lagt i sommer og høst ved hjelp av armsykling. Siste finpuss av teknikk, form og utstyr er gjort på snø på Beitostølen, forklarer Aasan.

Han sier at han anbefaler Shaqir å først og fremst å ta det som en tur og ta sikte på å gjennomføre.

– Forhåpentligvis kan Shaqirs gjennomføring av årets Birken bidra til at flere langrennspiggere ser det som en mulighet og et fint treningsmål gjennom vinteren. Hvis han er flink til å ta til seg næring underveis og ikke faller for fristelsen med å åpne for hardt, tror jeg han får en fin tur over fjellet og kommer smilende i mål på Lillehammer, avslutter Aasan.

Sol og vind

Det er alltid knyttet stor spenning til været før Birken. Shaqir og hans med-birkebeinere på Fredagsbirken kan vente seg sol og lett bris. Vinden vil ligge mellom 4 og 5 sekundmeter, og blåse fra sør-sørvest. Det vil bety medvind for Fredagsbirkebeinerne.

På lørdag derimot, da hovedrennet går av stabelen, er det ventet mye vind, og fra motsatt retning.

Det er ventet frisk bris på lørdag klokken 12, eller ti meter i sekundet. Det vil bety motvind hele veien for de spreke deltagerne - som kan gå et tøft løp i møte.

Sjusjøen - Birkenværet

Medvind fredag, motvind lørdag for birkebeinerne.

Foto: skjermdump/YR