Hopp til innhold

Stortinget stemte ja til EUs energibyrå Acer

Etter en lang og hard debatt om EUs energibyrå Acer vedtok flertallet i Stortinget torsdag at Norge skal slutte seg til EUs tredje energimarkedspakke. Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne sikret regjeringa flertall.

Stortingssalen

Bjørnar Moxnes i Rødt ønsket sammen med SV, KrF og Senterpartiet å utsette avstemningen om EUs tredje energipakke, men ble nedstemt av flertallet. Nå håper han Island skal si nei til Acer.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Kari Elisabeth Kaski

SVs stortingsrepresentant Kari E. Kaski tok fra talerstolen avstand fra krass ordbruk i den følelsesladede energidebatten.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

SVs stortingsrepresentant Kari E. Kaski tok fra talerstolen avstand fra krass ordbruk i den følelsesladede energidebatten.

– Forkjempere har opplevd å bli kalt landssvikere, mens motstandere er blitt latterliggjort og kalt for høyrepopulister. Det mener jeg er uverdig og uklokt, sa Kaski.

Hun manet til mer ydmykhet overfor bekymringer fra folk både inni og utenfor salen.

Venstre-representant Carl-Erik Grimstad reagerte også på det han syntes minnet om «propaganda fra EF-kampen i 1972».

– Acermotkampanjen er bygget på frykt, desinformasjon og lettvinte argumenter, tordnet Grimstad fra talerstolen.

Vi forklarer på to minutter.

Stemte ned forslag om utsettelse

Olje- og energiminister Terje Søviknes hevdet Senterpartiet bidro til å «nøre opp under frykt».

– Det finnes ikke hold i påstandene om at vi gir bort norske kraftressurser eller kontroll, eller at strømprisene vil stige ved en tilslutning til Acer, hevdet Søviknes.

Senterpartiets Marit Knutsdatter Strand påpekte at mange Acer-forkjempere argumenterte «bastant» med at å tilslutte seg Acer ikke førte til at Norge gir fra seg kontrollen.

– Det undrer jeg meg over når selv jurister er så delt i spørsmålet, repliserte Strand.

SV, Sp, KrF og Rødt forsøkte å utsette avstemningen om Norge skal slutte seg til EUs tredje energimarkedspakke, men ble nedstemt av flertallet i Stortinget.

– Det er totalt uansvarlig og uklokt å ikke utsette denne saken når statsministeren og oljeministeren har skapt så mye forvirring i denne saken, sa Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum fra talerstolen.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Espen Barth Eide (Ap) er motstandere i spørsmålet om EUs energimarkedspakke.

Tryvde Slagsvold Vedum og Espen Barth Eide møttes i NRK Dagsrevyen etter Acer-vedtaket var et faktum.

Kabelkrøll

Regjeringa var avhengig av støtte fra Arbeiderpartiet for å vedta Acer-samarbeidet, men onsdag kom Erna Solberg (H) med en uttalelse som fikk flere til å stille spørsmål om hva enigheten med Ap faktisk betyr.

Forvirringen dreide seg om den planlagte 650 kilometer lange strømkabelen North Connect, som skal trekkes fra Norge, langs bunnen av Nordsjøen, til Skottland.

Arbeidet med to andre kabler er allerede i gang. Men en forutsetning for Aps støtte i Acer-saken er at en tredje kabel settes på vent til disse to prosjektene er evaluert.

Da statsminister Erna Solberg (H) svarte på spørsmål i Stortingets spørretime i går, oppfattet imidlertid flere at hun ga grønt lys for North Connect og andre kabler.

Hun presiserte seinere i en facebookpost at regjeringa skal følge opp Stortingets vedtak «i tråd med regelverket og de føringene vi er blitt enige med Arbeiderpartiet og MDG».

Terje Søviknes

– Norske myndigheter skal fortsatt ha full kontroll med norske energiressurser, som f.eks. ev. utbygging av utenlandskabler, sa olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

På talerstolen dagen etter understreket olje- og energiminister Terje Søviknes at det er norske myndigheter som avgjør framdriftsplanen, og ikke North Connect-planene.

– Norske myndigheter skal fortsatt ha full kontroll med norske energiressurser, som f.eks. ev. utbygging av utenlandskabler, sa olje- og energiministeren.

Rødt ser mot Island

Aps energipolitiske talsperson Espen Barth Eide var ikke i tvil:

– Beslutningen om å bygge kabler er krystallklar: Den skal bestemmes av Norge. Det er et viktig prinsipp at kablene skal driftes av Statnett. Deres monopol skal gjelde uavkortet for alle kabler ut av Norge.

Acer har skapt strid internt i Arbeiderpartiet. Både AUF, fagbevegelsen og en rekke fylkespartier er imot at Norge skal si ja til EUs energipakke.

Grunnen til at mange er skeptiske til Acer er frykten for at blant annet kraftprisene skal stige, at arbeidsplasser vil stå i fare og at Norge skal miste råderetten over egne energiressurser.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes var skuffet over at Arbeiderpartiet stemte sammen med regjeringa. I en epost til NRK skriver han:

– Vi gir oss ikke. Dette slaget tapte vi, men på Island er regjeringa mot Acer, og Island må si ja til Acer, hvis også Norge skal bli med.

Venstres stortingsrepresentant Carl-Erik Grimstad sier motstanden mot ACER minner ham om Nei til EF-propagandaen fra 1972.

Venstre-representant Carl-Erik Grimstad reagerte også på det han syntes minnet om «propaganda fra EF-kampen i 1972».

AKTUELT NÅ