Hopp til innhold

Støre svarte om rødgrønn regjering: Sp-ledelsen ville ikke stille i debatten

En rødgrønn regjering med Ap, SV og Sp er plan A for Jonas Gahr Støre og Audun Lysbakken. Senterpartiet vil ha en Ap-Sp-regjering – og droppet debatten om regjeringsalternativene.

SE DEBATTEN: Audun Lysbakken (SV) og Jonas Gahr Støre (ap) diskuterte mulige regjeringspartnere i Politisk kvarter.

Dersom de fire borgerlige partiene Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Venstre mister sitt flertall i Stortinget, får landet trolig en ny regjering.

Men hvilke partier som vil være en del av en eventuell rødgrønn regjering har vært uklart. I Politisk kvarter var Ap-lederen tydelig på partiets ønske:

– Vi vil ha et nytt flertall. Mister Erna Solberg flertallet vil vi ha en Arbeiderpartiet-ledet regjering med SV og Senterpartiet, sier Støre.

Det mener han er den beste løsningen politisk.

Lysbakken, Vedum, Støre

STØRES TRIO: Jonas Gahr Støre vil danne regjeringen med Audun Lysbakkens SV og Trygve Slagsvold Vedums Sp.

Foto: Mats Rønning / NRK

– Det er det alternativet som har best utsikter til å få flertall. Det ser ut som velgerne peker på det alternativet som det beste til dagens regjering.

– Bruker ikke krefter på å angripe

– Kan Arbeiderpartiet komme til å danne regjering alene?

– Vi har ett alternativ. Det er de tre. Fram til 13. september er det det vi jobber for, da spekulerer jeg ikke i alternativer, sier Støre.

Kan du utelukke det?

– Jeg snakker ikke om andre alternativer, for det er dette som kan gi flertall. Vi lukker ikke dører i politikken her. Vi er tydelig på hva vi går til valg på.

Sp-ledelsen stilte ikke til debatt

Senterparti-lederen Vedum nevner ikke SV i sine regjeringsplaner.

– Vi er krystallklare på hva vi vil. Vi vil ha en Senterparti/Ap-basert regjering, sier Vedum i et opptak til NRK.

Hva om dere ikke får flertall sammen med Arbeiderpartiet alene, hva gjør dere da?

– I Norge har vi tradisjon for å finne løsninger. Jeg mener en Senterparti/Ap-basert regjering kan få flertall, men den kan også være i mindretall og vi kan få til gode løsninger.

Sp legger fram alternativt statsbudsjett for 2021

VIL HA Ap: Trygve Slagsvold Vedum nevner ikke SV i sine regjeringsplaner. Vi vil ha en Senterparti/Ap-basert regjering, sier Sp-lederen.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Sammen med resten av ledelsen i Senterpartiet takket Vedum nei til å møte Audun Lysbakken og Jonas Gahr Støre til debatt om regjeringsspørsmålet i Politisk kvarter.

– Hva sier det om samarbeidsklimaet?

– Det sier det at vi er i valgkamp. Partier reiser rundt i landet og møter velgere. Det gjør de med å legge frem sin politikk, sier Støre.

Mindre politisk spill

Ap-lederen sier Senterpartiets ønske om en Ap-Sp-regjering ikke er noe nytt. Men han mener likhetene mellom Sp, SV og Ap er mange nok til at det er grunnlag for et godt regjeringssamarbeid.

– Opposisjonen mot oss vil påpeke hvor vi er ulike, men det som inspirerer meg er alle de områdene vi er like på.

– Kan Arbeiderpartiet danne regjeringen med Senterpartiet alene?

– Vi har de tre partiene vi ønsker å jobbe for å få flertall med.

– Overskriften i TV 2 nå er at du ikke utelukker at det kan skje ...

– Når du ikke stiller ultimatum, så betyr det ikke at du har sagt ja til alt det du ikke har stilt ultimatum mot. Du gir tydelig beskjed til velgerne hva som er vårt første alternativ, forklarer det veldig godt.

– Kan det være aktuelt med slalåmkjøring i Stortinget, at dere av og til samarbeider med SV, men kanskje på oljepolitikk og innvandringsfeltet samarbeide med Høyre?

– Alle regjeringer gjennom et år, med små og store saker, så kan du finne flertall som ser litt ulike ut. Men det er et viktig møte en gang i året du må igjennom. Det er budsjettet. Grunnen til at jeg har tro på en flertallsregjering er at da lager du et helhetlig budsjett med partier du er enige med om hovedretningen i politikken.

I et intervju med Klassekampen i dag sa Arbeiderpartiets byrådsleder Raymond Johansen at han var lei av at Sp gjør motstand mot SV til en hovedsak i valgkampen.

– Det er ett av paradoksene i valgkampen så langt, at Senterpartiet snakker om at de ikke ønsker politisk spill, men de driver jo usedvanlig mye med politisk spill selv, sa Johansen.

– Er du enig med ham?

– Jeg tror velgerne ønsker at vi snakker mer om politikk, så jeg er enig med Raymond i det, kommenterte Støre.

Advarte mot å lukke dører

På spørsmål om han kunne ønske seg et tydeligere svar der Støre utelukket å regjere med Sp uten SV, svarer Lysbakken nei.

– Jeg har vært tydelig på at vi ikke skal utelukke noen ting. Det er naturlig at vi sier hva vi vil. Vårt budskap til velgerne er at hvis du ikke vil ha en sentrumsregjering, hvis du vil ha et flertall bundet til venstresiden, så er et sterkt SV en effektiv måte å sørge for det på.

Lysbakken advarte samtidig mot å «lukke dører».

– Jeg har advart de andre mot å drive å lukke dører for hverandre. Vi kan ikke ha det sånn at det er navnet på partiet som er problemet. Det må handle om politikkens innhold. Det er det som er viktig for folk, sier SV-lederen.

Han kom samtidig med en klar advarsel mot å utelate SV fra en ny regjering.

– Om det blir en Sp-Ap-regjering vil vi ikke akseptere å bli brukt som en passiv slalåmport. Da kommer vi til å sikre oss makt over den regjeringen på annet vis. Enten er vi i regjering, eller så er vi i opposisjon.

Les også: Dette krangler de om

– Vedum ønsker seg i praksis en sentrumsregjering

Lysbakken sier han har respekt for at Vedum har et prosjekt han ønsker seg.

– Det han ønsker er i praksis en sentrumsregjering. Hele poenget med å holde SV utenfor er å stå fritt til å samarbeide med høyresiden. Det er vi mot, sier SV-lederen.

– Hvorfor vil du være i regjering med et Senterparti som synes dere er for radikale og ikke vil samarbeide med dere?

– Hvis vi skal få gjort noe med forskjellene, med ulikhetene i landet, med klimapolitikken så må vi ha et flertall. Da må vi være villige til å samarbeide med andre partier.

– Hvor sannsynlig er det at man stemmer på SV som regjeringsparti?

– Det er veldig sannsynlig. Du stemmer for en rødgrønn regjering. For et flertall bundet til venstresiden. Så lover vi våre velgere at det ikke er posisjonen i seg selv som er målet, det er sakene. Det er politikken.

Meningsmåling juni 2021 for Nasjonal

Endring sammenlignet med april 2021
Graf med oppslutning per parti
R: 4.2% (endring: +0.5
SV: 7.8% (endring: +0.8
AP: 24.1% (endring: +0.8
SP: 17.7% (endring: +0.6
MDG: 3.7% (endring: -0.2
KRF: 3.6% (endring: +0.2
V: 2.7% (endring: -0.2
H: 23.0% (endring: -1.7
FRP: 10.2% (endring: -0.9
Andre partier: 3.2%
Utført av Norstat 26 mai.–11. juni11,400 svar
Les mer om NRKs meningsmålinger

– Hullet i Senterpartiets plan

En Ap-Sp-regjering vil være avhengig av SV, sier Lysbakken. I et intervju med NRK etter debatten kaller han det «hullet i Senterpartiets plan».

– Du sier hull i Sps plan, hvordan vil du karakterisere det?

– Det er en ærlig sak at Senterpartiet vil ha en sentrumsregjering. Vi vil ha en rødgrønn regjering og et sterkt SV vil sørge for at en ny regjering, uansett hva som skjer, blir bundet til venstresiden.

– Vil SV kunne felle en slik regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet?

– En regjering hvor SV holdes utenfor vil selv måtte ta ansvar for å holde seg i live. Vi kan ikke gi noen garantier til de, men jeg tror ikke vi vil måtte trenge å true med det. Rett og slett fordi de ikke vil komme utenom oss. Det vil være katastrofalt for dem å gå til for eksempel Høyre i statsbudsjett-forhandlinger.

Rødt-krav til Ap og Sp

Partileder Bjørnar Moxnes sa etter debatten at Ap og Sp må droppe skatteforliket de inngikk med regjeringen i 2016, der man blant annet ble enige om å redusere selskapsskatten til 23 prosent.

– Det er et klart krav fra Rødt til en ny regjering og et nytt flertall, sa Moxnes da han presenterte skatteopplegget på Hotel Bristol i Oslo.

Hva synes du om situasjonen på rødgrønn side nå, der Senterpartiet ikke vil ha med SV og partiene heller ikke har noen felles arrangementer i valgkampen?

– En ting er hva de sier nå før valget, men så kommer valget da og velgernes dom. Hvis vi gjør et rekordvalg, kommer over sperregrensa og blir en helt ny kraft på Stortinget, så kommer de ikke utenom Rødt, sier Moxnes som åpner for samarbeid ved et slikt scenario.

Da er vårt ønske klart et samarbeid med en ny regjering, for å trekke i riktig retning. Våre dører står åpne for det, og jeg håper at de er mer lydhøre når valget er unnagjort, sier Moxnes.

AKTUELT NÅ