Støre til Erna: – God bedring og velkommen tilbake fra bokseringen

En småforkjølet Erna Solberg mener regjeringen har fått norsk økonomi på rett vei etter fall i oljepris og bruker uttrykk fra bokseringen for å dempe kritikere.

Stortinget debatterer trontaledebatten

DIREKTE: Se Erna Solbergs tale under trontaledebatten klokken 10 onsdag.

Støre på Stortinget

OMTENKSOM: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre var føst ut til å kommentere Solbergs innlegg.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Mandag stod Kong Harald for den høytidelige åpningen av det 161. Storting. Der leste han trontalen, som inneholder hovedlinjene i regjeringens arbeidsprogram og politikk for det kommende året.

Kongen la blant annet vekt på viktigheten av vilje til omstilling og behovet for å ha flere ben å stå på i økomien.

Onsdag fulgte Erna Solberg (H) opp med sitt innlegg i trontaledebatten, der en statsminister i medvind blant annet pekte på viktigheten av å skape arbeidplasser utenfor oljesektoren.

– Utfordringen er ikke over. Jobben blir å hindre at ledigheten biter seg fast på et høyt nivå, slik den gjorde på 90-tallet. Petroleumssektoren er ikke den samme motoren for norsk økonomisk vekt som den har vært tidligere, sier Solberg.

Støre: – God bedring

– Petroleumsvirksomheten vil gradvis spille en mindre rolle for norsk økonomi. Norge vil bli stadig likere andre land, sier statsminsteren, som småhostende også trakk fram nye NAV-tall som viser at sysselsettingen er på vei opp.

– President, det er en liten forkjølelse, sa Solberg innimellom hostingen.

Statsministerens innlegg imponerte ikke en kamplysten AP-leder. Etter å ha inntatt talerstolen var Jonas Gahr Støre raskt innom en av de mer kontroversielle sakene den siste uken, opphevingen av forbudet mot proffboksing.

– Kjære president (stortingspresident Olemic Thommessen), jeg vil bare si god bedring til statsministeren og velkommen tilbake fra bokseringen, åpnet Støre.

Solberg var blant regjeringspolitikerne som var til stede da Norges Cecilia Brækhus beseiret franske Anne Sophie Mathis i Oslo Spektrum i helgen. Men støre ble ikke knocket ut av Solbergs argumenter om at norsk økonomi tross alt er på rett vei.

– Forskjellene i Norge øker. Vi advarte mot store skattekutt med usosial profil, og at det øker forskjellene. Så kom skattekuttene, og da økte også forskjellene. Mener statsministeren at en slik en slik skattepolitikk virkelig er nødvendig?

Han reagerer også på at Solberg og finansminister Siv Jensen (Frp) fredag røpet en betydelig del av budsjettet, ved å presentere opplegget for et grønt skatteskifte.

– Det er ikke slik landet skal styres og Stortinget behandles, sa Støre.

Se Solberg fremkalle latter i stortingssalen:

Latter i stortingssalen under trontaledebatten

Statsministeren: – Jeg er i en annen vektklasse enn Hareide.

– Er i en annen vektklasse enn Hareide

En annen som har bitt seg merke i statsministerens opptreden i bokseringen er Knut Arild Hareide. KrF-lederen åpnet sitt spørsmål til Solberg med å si at det nesten føltes som å stå i bokseringen mot Erna.

Krf-leder Knut Arild

LETTVEKTER: Erna Solberg mener KrF-leder Knut Arild Hareide er i en annen vektklasse enn henne selv.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Men den som frykter meg i ringe, frykter nok ingen blodig «knockout». Det gjorde man heller ikke mot tidligere Høyre-statsminister Kåre Willoch, som advarer mot å fjerne barnetrygden, sier Hareide, og viser til et forslag fra Høyres programkomité.

KrF-lederen er en tydelig forkjemper for den tradisjonelle barnetrygden, og fikk delvis medhold av en offensiv Solberg.

– Hareide har den fordelen at han aldri ville ha møtt meg i bokseringen, fordi vi har ulike vektklasser. Politikken er mer egalitær, når det gjelder barnetrygd er jeg skeptisk til å fjerne alle former for ytelser, svarte statsministeren, til mye latter fra salen.

PS: Også Venstre-leder Trine Skei Grande fulgte opp med en vektklasse-kommentar onsdag.

– Nå spøker det nok for statsministeren når det gjelder vektklasser, sa Grande da hun inntok talerstolen, og la til:

– Men nå har jeg skjønt at det er litt andre spill som interesserer meg og statsministeren.

Venstre-leder Trine Skei Grande fikk tidligere i år kritikk for å spille Pokémon Go under en forsvarshøring. Tirsdag var det Solberg som ikke klarte å dy seg fra å åpne Pokémon-appen under nettopp Grandes innlegg.

Statsminister Erna Solberg ble sjokkert over hvor overlegen Brækhus var i ringen i den historiske kampen.

Erna Solberg var med da Cecilie Brækhus gikk den første kampen etter at forbudet mot proffboksing ble opphevet.

SISTE NYTT

Siste meldinger