Frp faller stygt på ny måling - skylder på Ap

Frp får sin laveste oppslutning på nesten ett år på NRKs ferske gallup, mens KrF og Venstre har stø kurs mot sperregrensen. Likevel: Borgerlig flertall.

Siv Jensen

DÅRLIG NYTT: Et døgn før finansminister Siv Jensen (Frp) legger frem statsbudsjettet hun og regjeringen skal gå til valg på, gjør partiet hennes sin dårligste NRK-måling siden november i fjor.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Dette handler ikke om liv eller død, men det er klart jeg skulle sett at tallet var høyere, sier parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik i Frp, på spørsmål om 14,1 prosent er til å leve med.

 Harald Tom Nesvik

MANER TIL INNSATS: Harald Tom Nesvik (Frp) ser partiet sitt gå markant tilbake og attpåtil miste stadig flere velgere til erkefienden Ap.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Det er oppslutningen Frp får på oktober-målingen Norstat har utført for NRK. Siv Jensen & co går dermed tilbake 2,1 prosentpoeng fra tilsvarende måling i september.

Det er tredje NRK-måling på rad at partiet får lavere oppslutning enn valgresultatet fra 2013.

– Hva tror du er forklaringen?

– Vi har sett andre forsøke å ta seg inn på Frps territorium, blant annet Ap som snakker høyt i media om forbud mot heldekkende ansiktsplagg, og så gjør noe helt annet når det gjelder her på Stortinget, sier Nesvik.

Og Frps sjef på Stortinget kan være inne på noe. For tredje måned på rad øker nemlig lekkasjen av Frp-velgere til Ap. 5,7 prosent (26.500 velgere) av de som stemte Frp ved sist stortingsvalg, sier de ville stemt Ap i dag.

– Vi må jobbe hardere. Vi må ut til befolkningen og fortelle dem hva vi faktisk får til. Dette dreier seg om å få ut budskapet og vise forskjellen på oss og de andre, sier Nesvik.

Laster innhold, vennligst vent..

Borgerlig flertall

Tross Frp-nedturen ville de borgerlige hatt flertall om dagens måling var et valgresultat.

Det skyldes i hovedsak et Høyre i medvind, som med 26,2 prosent gjør sin beste NRK-måling siden 2014.

Erna Solberg

(STJ)ERNA: Statsministerens parti går mest frem av alle på NRKs partibarometer for oktober.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

– Jeg tror folk opplever at vi leverer på de løftene vi ga, samtidig styrer vi ganske godt gjennom en vanskelig situasjon for norsk økonomi, sier statsminister Erna Solberg (H).

Men styringsgrunnlaget hennes kan neppe kalles bunnsolid. Venstre og KrF faller begge, og balanserer hårfint over sperregrensen med henholdvis 4,0 og 4,2 prosent oppslutning.

For Venstres del er det bare 1467 velgere som utgjør forskjellen ned til SV som havner under sperregrensen, og bare får inn to mandater på denne målingen.

Ola Elvestuen

PÅ GRENSEN: Ola Elvestuen og Venstre lever farlig om dagen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Dette viser at vi må jobbe hardt for å få styrke oss og beholde den maktposisjonen vi har, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen.

For andre måneden på rad på NRKs målinger har H, Frp, KrF og V flertall med 89 av 169 mandater.

Arbeiderpartiets problem

Jonas Gahr Støre på Pollen i Arendal sommeren 2016

STØRES HODEKLØE: Jonas Gahr Støre trenger hjelp av fire andre partier for å lede Ap inn i regjering, ifølge NRKs oktober-måling.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Arbeiderpartiet er med 33,9 prosent som vanlig landets største parti. Men med SV under sperregrensen ville Jonas Gahr Støre måtte dannet en fargerik koalisjon for å oppnå flertall.

De gamle rødgrønne vennene Ap, SV og Sp får til sammen 76 mandater på denne målingen. De trenger dermed både at KrF skifter side og MDG med på laget for å sikre flertall.

Laster innhold, vennligst vent..

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger