Hopp til innhold

Stortinget vurderer mistillit mot Sylvi Listhaug

STORTINGET (NRK): Arbeiderpartiet vil vurdere mistillit mot justisminister Sylvi Listhaug (Frp) etter at hun unnskyldte sitt omstridte Facebook-innlegg. Flere partier vurderer å gjøre det samme.

Støre kommenterer Listhaug sitt svar på Facebook-kritikken.

Ap-leder Jonas Gahr Støre kommenterer Sylvi Listhaugs første unnskyldning. Etter at opptaket ble gjort, gikk Listhaug igjen på talerstolen og ga det hun kaller en uforbeholden unnskyldning.

Rødts stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes la fram et mistillitsforslag mot justisministeren før hun skulle unnskylde seg for Stortinget torsdag.

Bakgrunnen er en omstridt Facebook-oppdatering der Listhaug skrev at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet». Etter Listhaugs unnskyldning sier samtlige opposisjonspartier at de vil vurdere å stemme for mistillit.

– Det er spørsmål knyttet til tillit når det må så mye press til og det sitter så langt inne å si det hun burde ha sagt forrige lørdag, sier Jonas Gahr Støre (Ap) til NRK.

Beklaget til slutt

Etter å flere ganger ha gått på Stortingets talerstol og beklaget kommunikasjonen og timingen til innlegget, ga Listhaug til slutt det hun kaller en uforbeholden unnskyldning.

– Selvfølgelig er det slik at Arbeiderpartiet ikke truer nasjonens sikkerhet. Alle partier på Stortinget ønsker å bekjempe terror. Noen ganger kan man være uenig i virkemidler. I den uforbeholdne unnskyldningen ligger det også en unnskyldning for innholdet, sa Listhaug.

Da hadde Støre og andre stortingspolitikere gjentatte ganger bedt henne unnskylde innholdet, uten å få svar.

– Det er et underlig skue. Det vitner om en statsråd som må bli presset i innlegg etter innlegg. Jeg oppfatter at hun nå også beklager innholdet i det hun sa og at hun forstår konsekvensene av å legge det ut. Da skal vi ta imot det som en unnskyldning, sier Støre.

– Vil dere fortsatt vurdere mistillit?

– Vi skal vurdere det, men jeg syns det kom seg på slutten.

Avgjøres tirsdag

Allerede i kveld skal Stortinget ta stilling til et forslag om å fremme sterk kritikk mot Listhaug, et såkalt daddelforslag. Det er allerede klart at dette får flertall.

Rødts mistillitsforslag skal behandles tirsdag neste uke. I mellomtiden skal opposisjonspartiene ta stilling til spørsmålet i sine stortingsgrupper.

– Det er tydelig at Listhaug ikke har lett for å komme med tydelige beklagelser. Hun evnet ikke å treffe Stortingets vilje og derfor vil vi stille oss bak den sterke kritikken som kommer mot henne, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

SV sier de trolig vil støtte Rødts forslag. Senterpartiet vurderer det samme. Dersom alle opposisjonspartiene stemmer for, er det flertall i stortingssalen.

– Vi får en helt overveldende støtte til forslaget vårt fra veldig mange hold, også fra mange som sier de er Arbeiderparti-velgere. Det er ikke rart, for mange opplever at Listhaug har tråkket over en grense man ikke kan tråkke over som justisminister, sier Bjørnar Moxnes (R).

Sylvi Listhaug svarer på kritikken.

Innlegget som ble for drøyt

Bakgrunnen for Listhaugs utspill er en diskusjon om hvorvidt myndighetene skal få ta passet fra personer som blir mistenkt for terrorplanlegging. Høyre og Frp mener det skal kunne skje uten domstolsbehandling, noe opposisjonen og Venstre er uenig i.

Innlegget Listhaug la ut på Facebook fredag, ble for drøy kost for statsminister Erna Solberg (H). Likevel tok det nesten én uke før Listhaug slettet det. Da var begrunnelsen at hun ikke hadde rettighetene til bildet.

Skjermdump Sylvi Listhaugs Facebookutspill
Foto: NRK

Etter Stortingsmøtet ville ikke Listhaug svare på hvorfor det tok så lang tid å slette innlegget og beklage innholdet i det.

– Jeg skal gi én kommentar. Det er at jeg har gitt en uforbeholden unnskyldning i stortingssalen. Nå er min jobb videre å sørge for at vi kan trygge landet enda bedre og bygge ut beredskapen, sa Listhaug til pressen.

AKTUELT NÅ