Stoltenberg oppga ikke sølvgave

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fikk i 2001 et kaffeservise i sølv i gave fra den indiske statsministeren. Gaven ble ikke oppgitt til Stortingets register.

Statsminister Jens Stoltenberg og fru Ingrid Schulerud i India april 2001

Statsminister Jens Stoltenberg og fru Ingrid Schulerud i India april 2001.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Serviset besto av en kaffekanne, et fat, og fløte- og sukkerskåler, alle i sølv. Gaven ble overrakt da Stoltenberg var på offisielt besøk i India i april 2001, skriver Dagens Næringsliv.

I selvangivelsen, men ikke i registeret

Gaven ble oppført i Stoltenbergs selvangivelse for 2001, men den ble aldri ført opp i Stortingets register. Stoltenberg oppga at han hadde fått tepper fra India og Aserbajdsjan, men ikke kaffeserviset i sølv.

– Det er ikke i mitt eie lenger, og jeg husker ikke. Jeg ber om at dere tar kontakt med Statsministerens kontor (SMK) for å få svar. Det er lenge siden, sier Stoltenberg til avisen.

Statsministerens kontor opplyser at gaven ble levert til SMK i 2002.

Statsministeren godtok i går beklagelsen fra kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) , etter at hun beholdt et armbånd med en verdi over 26.000 kroner for et oppdrag.

VG har den siste tiden avslørt at flere statsråder har unnlatt å levere gaver til sine egne departementer, og statsministeren bestemte til slutt å innføre regler som forhindrer alle statsråder å beholde gaver de mottar i embets medfør.

Etter at Navarsete først hevdet at hun hadde skattet av gaven, nektet hun likevel å bevise dette overfor VG. I går kveld sa hun at hun likevel vil be skattemyndighetene om å offentligg­jøre alle tall som er knyttet til armbåndet hun fikk fra Aker Yards .

Bondevik leverer ikke tilbake

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har ifølge Aftenposten beholdt 54 av de flere hundre gavene han fikk som statsminister. Han har ingen planer om levere disse tilbake.

– Det ser jeg ingen grunn til å gjøre, så lenge de ligger under grensen for registreringsplikt, den samme grensen som Stoltenberg-regjeringen nå praktiserer for tilbakelevering, sier Bondevik.

Blant gavene han har beholdt, er en siselert dolk fra Aserbajdsjans parlamentspresident, et sølvfat fra presidenten i Chiles senat, en gullbelagt vase fra Egypts statsminister og en sigareske med fem klokker fra Italias statsminister.

Ifølge Bondevik er alle disse gavene verdt under 2000 kroner, som er grensen for når gaver skal registreres.

SISTE NYTT

Siste meldinger