Navarsete snur i armbånd-saken

Liv Signe Navarsete sier hun likevel vil be skattemyndighetene om å offentligg­jøre alle tall som er knyttet til armbåndet hun fikk fra Aker Yards.

Navarsetes armbånd

Da Liv Signe Navarsete døpte en båt for Røkke-systemet i 2006, fikk hun et armbånd til 25.000 kroner. Naversete brukte armbåndet i sin egen bryllupsfest.

Foto: Odd Helge Brugrand / Scanpix

Sp-lederen har tidligere avvist å dokumentere at hun har betalt skatt av gaven fra Aker, men onsdag kveld varslet hun at hun likevel vil legge fram dokumentasjon som skal avfeie all tvil om at hun har betalt skatt av gaven.

– Det har vært skapt tvil om hvorvidt jeg har meldt armbåndet inn på ligningen, til tross for at jeg har sagt det gjentatte ganger. Det kan jeg ikke ha hengende ved meg, sier Navarsete til NTB.

Tidligere har hun sagt at hun ikke vil legge frem dokumentasjon på at hun har skattet av armbåndet hun fikk i gave.

– I morgen vil jeg vil be ligningskontoret om å stadfeste at det ikke har kommet frem nye opplysninger, det vil si at jeg har oppgitt armbåndet til beskatning, sier komunal og regionalminister Liv Signe Navarsete til NRK.

Hun avviser påstander om at hun flere ganger skal ha kommet med uriktige opplysninger og framholder at hun har fortalt historien «slik hun har opplevd den».

Samtidig beklager hun at hun ikke meldte gaven inn til Stortingets frivillige gaveregister.

Godtar unnskyldning

Statsminister Stoltenberg godtar Navarsetes unnskyldning.

– Det viktigste er at Liv Signe så tydelig har beklaget at gaven ikke ble registrert. Jeg enig i beklagelsen, sier Stoltenberg.

I 2006 mottok Navarsete et armbånd til en verdi av 26.500 kroner.

Den eksklusive gaven fikk hun etter at hun var gudmor og døpte fergen «M/S Bergensfjord» i 2006. Båten er bygget ved Aker Yards, og ble på dette tidspunktet kontrollert av Kjell Inge Røkke.

Først i forrige uke innrapporterte kommunalministeren den kostbare gaven til Stortingets administrasjon. Noe flere politiske kommentatorer reagerer på.

Det omstridte armbåndet har en verdi på 26.500 kroner, og tidligere i dag anmeldte Rød ungdom Navarsete for korrupsjon.

– Bakgrunnen er at Liv Signe Navarsete har mottatt en dyr gave fra en av de største selskapene som opererte innen hennes ansvarsområde på den tiden. Det ville vært rart om Aker Yards brukte så mye penger på en gave hvis de ikke ville ha noe tilbake, sier leder i organisasjonen Iver Aastebøl til NRK.

Joly støtter Navarsete

Sp-leder Liv Signe Navarsete får hard medfart for måten hun håndterte armbåndgaven fra Røkke-eide Aker på. Men nå får hun soleklar støtte fra Eva Joly.

Dette er litt det norske om at ingen skal ha noe. Dette er virkelig småpenger, sier den norsk-franske politikeren og tidligere korrupsjonsjegeren Eva Joly til NTB.

Hun stiller seg hoderystende til de siste dagers debatt om gavene blant annet utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) har fått i embets medfør. Det norske samfunnet arter seg som en andedam – og det er helt ufarlig at statsrådene har fått gaver av relativt beskjeden verdi, mener hun.

– I Elf-saken henla jeg alt som ikke var over én million. Alt er relativt. Og hva betyr det at dette armbåndet koster 25.000 kroner? Hva er dette på bruktmarkedet? Om hun selger dette er det verdt kanskje et par tusen kroner, sier Joly.

Må beskytte Navarsete

Joly sier hun synes det er helt fryktelig om Navarsetes politikerkarriere er over som følge av dette. Mye taler imidlertid for at statusen som en av regjeringens tre partiledere vil «redde» Navarsete, skriver NTB.

Den frittstående kommentatoren Åshild Mathisen mener Åslaug Haga-saken for to år siden tilsier at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ikke kan tape nok en Senterparti-leder. Hun mener at Navarsetes uforbeholdne unnskyldning er den eneste farbare veien ut av det uføret som armbåndssaken har utviklet seg til.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger