Hopp til innhold

– Oppfattet aldri at jeg fikk gaven av Røkke

Kommunalminister Liv Signe Navarsete innrømmer at hun burde ha meldt fra om det kostbare gullarmbåndet hun fikk i gave av Aker Yards, og skylder på 100 år med vestlandstradisjoner.

Liv Signe Navarsete døyper "Bergensfjord"

Liv Signe Navarsete mottok et armbånd til over 26.000 kroner da hun døpte gassfergen «Bergensfjord» i 2006.

Foto: Simon Solheim

Liv Signe Navarsete mottok et gullarmbånd til en verdi av 26.500 kroner fra Røkke-eide Aker Yards da hun var gudmor for gassfergen «Bergensfjord» i 2006.

Først i forrige uke innrapporterte kommunalministeren den kostbare gaven til Stortingets administrasjon.

Så ikke Røkke-koblingen

Nå, over fire år etter, legger Navarsete seg paddeflat og beklager at hun ikke har registrert gaven tidligere.

– Da jeg fikk gaven var jeg ikke klar over verdien, men jeg var opptatt av ligningsregelverket og fikk taksert en pris som jeg meldte inn til ligningsmyndighetene. På tidspunktet jeg fikk den prisen, burde jeg ha reagert og meldt det inn. Jeg gjorde det ikke, og det beklager jeg virkelig, sier Navarsete til Politisk Kvarter på NRK P2.

Hun hevder hun aldri oppfattet at hun fikk gaven av Kjell Inge Røkke, selv om han sitter med store eierandeler i Aker Yards.

– Det var en kobling som jeg på det tidspunktet ikke tenkte på i det hele tatt, sier Navarsete.

– Hundreårig tradisjon

Navarsete vil ikke kommentere hva slags vurderingsevne hun har, men legger vekt på at det ikke er uvanlig med gaver ved dåp av båter i hennes hjemtrakter.

– Årsaken til at dette ble som det ble, er at det er en hundreårig tradisjon for dåpsgaver på Vestlandet. Det gjorde at jeg ikke hadde tilstrekkelig antenne på at jeg ikke burde motta den. Jeg burde tenkt på det, men jeg gjorde det ikke, sier Navarsete.

Hun legger til at hun i mange andre tilfeller i sin statsrådperiode har takket nei til kostbare gaver, men at hun denne gangen burde ha reagert.

– Håper på tilgivelse

VG skriver i dag at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i et brev i februar i år ba regjeringsmedlemmene om å registrere alle sine økonomiske interesser og gaver. Likevel unnlot Navarsete å oppgi gullarmbåndet.

– På det tidspunktet meldte jeg inn at datteren min hadde overtatt gården. Da var det fire år siden jeg fikk armbåndet, og jeg hadde bare brukt det et par ganger. Armbåndet var veldig langt bak i bevisstheten min, så det handler om at jeg ikke var tilstrekkelig oppmerksom, sier Navarsete som er usikker på hva slags konsekvenser smykkegaven får for hennes videre politiske karriere.

– Politikk bygger på tillit, og jeg har jobbet hardt i mine fem år som statsråd. Jeg håper at jeg skal få fortsette med det. Tillit er noe man må opparbeide, og det er veldig fort å rive ned. Jeg vet ikke hvilke konsekvenser det får, men jeg håper vi lever i en verden hvor det går an å be om unnskyldning, sier kommunalministeren.

AKTUELT NÅ