NRK Meny
Normal

– Regjeringen er forfulgt av arbeidsuhell

Kommunalminister Liv Signe Navarsetes armbånd svekker statsråden, men det kommer ikke til å felle henne. Det mener i hvert fall politiske kommentatorer i Media-Norge.

Liv Signe Navarsete høster kritikk fra Arne Strand, Harald Stanghelle og Kyrre Nakkim.

Liv Signe Navarsete høster kritikk fra Aftenpostens Harald Stanghelle, NRKs Kyrre Nakkim og Dagsavisens Arne Strand.

Foto: Montasje / NRK/Scanpix

– Dette er skadelig for henne. Hun har ikke brutt noen lover, men utvist veldig dårlig dømmekraft. Det var dumt og uforståelig, sier Dagsavisens redaktør, Arne Strand.

– Dette er en alvorlig sak fordi hun har stilt seg i en slik posisjon der man kan stille spørsmål ved om hun har opptrådt redelig, sier politisk kommentator i NRK, Kyrre Nakkim.

Navarsete mottok et gullarmbånd til en verdi av 26.500 kroner fra Røkke-eide Aker Yards da hun var gudmor for gassfergen «Bergensfjord» i 2006.

Først i forrige uke innrapporterte kommunalministeren den kostbare gaven til Stortingets administrasjon. Noe flere politiske kommentatorer reagerer på.

– Burde ringt en bjelle

Ifølge VG ba statsminister Jens Stoltenberg sine statsråder registrere alle sine økonomiske interesser og gaver i februar i år, Navarsete unnlot også da å oppgi gullarmbåndet som en gave.

– Det var spesielt ubetenksomt med tanke på at hun burde sagt i fra da Stoltenberg ba sine statsråder registrere gaver. Det burde ringt en bjelle da, sier Strand.

– På det tidspunktet meldte jeg inn at datteren min hadde overtatt gården. Da var det fire år siden jeg fikk armbåndet, og jeg hadde bare brukt det et par ganger. Armbåndet var veldig langt bak i bevisstheten min, så det handler om at jeg ikke var tilstrekkelig oppmerksom, svarte Navarsete til Politisk Kvarter på NRK P2 på spørsmål om hvorfor hun ikke registrerte armbåndet den gang.

– Tar seg stygt ut

Selv om flere reagerer på Navarsetes ukloke vurderinger, vil ikke alle kappe hånden av henne.

– Dette er en sak som tar seg stygt ut, men jeg er villig til å ta hensyn til den menneskelige faktoren om at det er lov til å glemme, sier politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle.

På tross av gaven og den manglende registreringen mener både Strand, Stanghelle og Nakkim at Navarsete vil fortsette både som statsråd og Senterpartileder.

– Jeg synes det er rart hvis denne saken fører til et stormløp mot henne som partileder og statsråd, sier Stanghelle.

– Dette er nok en for liten sak til at hun kommer til å trekke seg, men slike saker har en tendens til å utvikle seg og hvis det nå kommer en brottsjø med armbåndsur og tepper så vil nok Navarsetes stilling vurderes på nytt, mener Strand, og får støtte av NRKs Nakkim.

– Jeg kan aldri forestille meg at Stoltenberg tar kostnaden med å finne en ny statsråd. Til det er den saken for liten. Det forutsetter selvfølgelig at alle kortene er på bordet og det ikke dukker opp flere gaver, sier Nakkim.

En som ikke er like sikker er VGs kommentator Eirik Mosveen, som mener Navarsete viste nøyaktig hva hun gjorde.

«Det virkelig alvorlige i denne saken er at Liv Signe Navarsete hele tiden har visst nøyaktig hva hun har gjort. Men hun har gitt blaffen. Hun ville virkelig ha det armbåndet til 26.500 kroner», skriver han i dagens VG.

– Regjeringen er forfulgt av arbeidsuhell

Navarsetes sjef, statsminister Jens Stoltenberg, gikk i forrige uke ut og skjerpet inn reglene etter at saken ble kjent i pressen. Han trives nok ikke spesielt godt med denne type saker, skal vi tro de politiske kommentatorene.

– Stoltenberg liker nok denne saken veldig dårlig. Det gjelder både Støres tepper og Strøm-Erichsens klokke. Det virker nesten som om denne regjeringen er forfulgt av arbeidsuhell, sier Strand.

– Dette irriterer nok Stoltenberg grenseløst. For dette er bare en lang rekke saker som ikke handler om politikk men håndtering, sier Stanghelle før han fortsetter.

– Stoltenberg har jo ingen troverdighet når han argumenterer for at det skal være like regler for statsansatte og politikere. For det var jo ikke han som brakte saken til torgs, det var det pressen og VG som gjorde. Så da han gikk ut på fredag og sa at han har ryddet opp i reglene hadde han kjent til dem i ti år og ikke gjort noen ting, sier Stanghelle.

– Bør ikke dukke opp flere gaver

Selv om de tror Navarsete overlever som statsråd og partileder, er de alle enige om at flere armbånd kan koste henne atskillig mer enn 26.500 kroner.

– For Navarsetes del bør det ikke komme opplysninger om flere gaver som ikke er innrapportert, og hun bør skaffe til veie en uavhengig rapport som bekrefter at hun har oppgitt armbåndet på selvangivelsen, avslutter Stanghelle.

– Dette trengte ikke Stoltenberg. Han hadde nettopp en samling i bånd og ønsket å bygge opp igjen en regjering som sliter. Så dette var nok en spiker i kista til Stoltenberg-regjeringen, sier Nakkim, som mener Navarsete nå har brukt opp sin politiske kapital og tillit.

Alle tre mener nå politikerne nå må rydde opp en gang for alle, og slutte med forskjellsbehandlingen.

– Det kan nok være på tide med litt vokseopplæring av våre folkevalgte. For politikere må ikke behandles annerledes enn de som arbeider i embetsverket, sier Strand og får støtte av Nakkim.

– Grunnprinsippet om at det ikke er forkskjell på folk må nå nedfelles i alle deler av regelverket for politikerne, sier Nakkim.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger