Hopp til innhold

Statsadvokat om sexmelding: – Bør ikke prioriteres av politiet

– Saken framstår ikke så alvorlig at den etter mitt skjønn bør prioriteres foran andre gjøremål hos politiet, sier statsadvokat i Oslo, Jørn Sigurd Maurud.

Sp

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener partiet har gjort det de kan for å finne ut hvem som sendte ei grov melding til tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Senterpartiet har varsla at ei grov melding sendt til tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete anmeldes til politiet dersom avsendere ikke melder seg innen i dag.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har begrunna den varsla politianmeldelsen med at partiet har gjort det de kan for å finne den skyldige.

En av Vedums egne ordførere, Sp-ordfører i Tydal, Ole Bjarne Østby, mener politiet ikke bør prioritere saken.

Ole Bjarne Østby

Sp-ordfører i Tydal, Ole Bjarne Østby, stiller spørsmål ved om politiet har større muligheter til å oppklare sexmelding-saken enn Senterpartiet selv.

Foto: Nea Radio

– Ærlig talt så mener jeg at politiet bør prioritere sine ressurser på andre og viktigere ting. Mange saker blir jo henlagt på grunn av ressursmangel. Jeg synes det er feil prioritering av politiet å ta tak i denne saken, sier Østby.

Statsadvokat i Oslo, Jørn S. Maurud, går altså langt i å være enig.

– Om man ikke har noe annet å drive med i et politidistrikt, så vil jo i prinsippet alle saker nå opp og bli etterforska. Men hvis vi i det hele tatt har å gjøre med et straffbart forhold her, så framstår ikke denne saken så alvorlig at den etter mitt skjønn bør prioriteres til fortrengsel for andre gjøremål, sier Maurud til NRK onsdag formiddag.

Jørn Sigurd Maurud

Jørn Sigurd Maurud har leda statsadvokatembetet i Oslo i en årrekke og har blant annet vært aktor i Orderud-saken.

Foto: NRK

Eksempel på saker politiet skal prioritere nå, etter riksadvokatens føringer, er seksuelle overgrep mot barn, grov voldskriminalitet og menneskehandel, ifølge Maurud.

– Jeg vil anta at denne saken ikke kommer høyt opp på en slik prioriteringsliste, sier Maurud.

Ikke enkelt svar på hvor saken skal etterforskes

Senterpartiet har de siste dagene nekta å svare på hvorvidt avsenderen av meldinga har meldt seg til partiet. Ingen av de ti på hyttetur har gått tilbake på sin påstand om uskyld i offentligheten.

Liv Signe Navarsete svarer NRK tirsdag formiddag at avsenderen ikke har meldt seg til henne.

Dersom saken blir anmeldt og politiet velger å etterforske den, er det ikke åpenbart hvor det skal skje, ifølge statsadvokaten.

Hovedregelen er at saker etterforskes i distriktet der handlinga har skjedd.

Når ei melding sendes fra ei hytte i Sverige, hvor skal saken etterforskes dersom det kommer en anmeldelse?

– Det er det ikke noe helt opplagt svar på. Praktiske hensyn kan begrunne andre løsninger enn hovedregelen, for eksempel at etterforskningen legges der vitner og andre impliserte befinner seg. Ofte vil en slik avgjørelse bli tatt ut fra ei praktisk vurdering av hvor det er enklest å etterforske saken, sier Maurud.

Ordfører: Synes virkelig politiet skal prioritere saken

Geir Iversen

Geir Iversen, stortingsrepresentant for Senterpartiet fra Finnmark.

Foto: Erik Lieungh / NRK

Geir Iversen, stortingsrepresentant for Senterpartiet fra Finnmark, håper politiet tar saken.

– På grunn av all oppmerksomheten saken har fått så bør politiet etterforske saken. Det har blitt en nasjonal sak, noe som gjør den veldig belastende for mange. Så jeg synes virkelig politiet bør prioritere saken, sier han til NRK onsdag.

– Synes du det er fornuftig bruk av ressurser?

– Ja, de bør gå inn og se på saken, og finne ut hvem som har gjort det, sier han.

AKTUELT NÅ