Hopp til innhold

Sp-ordfører: – Borten Moe kommer tilbake uansett 

En Sp-ordfører i Sogn og Fjordane mener det blir vanskelig for Ola Borten Moe å komme tilbake som Sp-nestleder om sexmelding-saken ikke blir oppklart. – Justismord, svarer ordførerkollega i Trøndelag.

Stortingsgruppa til Senterpartiet

Tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete kommer fra Sogn og Fjordane og Sp-nestleder på pause, Ola Borten Moe, fra Trøndelag. De to har vært i åpen strid flere ganger.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I dag går fristen ut for den som sendte ei grov melding til tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete, før Senterpartiet vil anmelde saken til politiet.

Ola Borten Moe er én av de ti menn som var på hyttetur da meldinga ble sendt, og som hevder sin uskyld.

Han meldte mandag at han fratrer som nestleder i partiet inntil saken er løst.

– Borten Moe kommer tilbake uansett. Å løse saken trenger ikke å bety at man finner den skyldige, sier Sp-ordfører på Leka i Borten Moes hjemfylke Trøndelag, Per Helge Johansen.

Han ønsker Borten Moe velkommen tilbake som nestleder – også dersom han var den som sendte meldinga.

– Det blir feil å ta ham bare fordi vi ikke vet hvem som har gjort det. Han bør komme tilbake om han har gjort det også, sier Per Helge Johansen og får støtte av en ordførerkollega i samme fylke.

Per Helge Johansen, ordfører Leka

– Vi er nødt til å tro at våre øverste politikere ikke driver med løgn, sier Sp-ordfører på Leka i Trøndelag, Per Helge Johansen.

Foto: Rita Kleven/NRK
Hallvard Oppedal ved utrasinga på fylkesveg 57 ved Dalsøyra

– Tekstmeldinga til Navarsete er langt over det som er akseptabelt for voksne folk, sier Hallvard Oppedal, Sp-ordfører i Gulen kommune i Sogn og Fjordane.

Foto: Ådne Dyrnesli / NRK

Ordfører i Gulen i Liv Signe Navarsetes hjemfylke, Hallvard Oppedal, mener derimot at Borten Moe har et tillitsproblem dersom den skyldige ikke blir funnet.

– Da blir man ikke sikker på at han ikke har vært en del av dette. Det er vanskelig å leve med, i alle fall på et så høyt nivå som han er på som nestleder, sier han.

– Det blir justismord

Oppedal mener alle de ti som var på hyttetur blir «mer eller mindre mistenkte» dersom den skyldige ikke melder seg.

Skal Borten Moe straffes selv om han har sagt han ikke har noe med tekstmeldinga å gjøre?

– Det har de andre sagt også, det er det som er problemet. Så lenge ingen står fram, så vet en jo ikke hvem som har gjort det. Men en av dem har gjort det, sier Oppedal.

Også fylkesleder for Sp i Hordaland, Jostein Ljones, mener det blir vanskelig for Borten Moe å komme tilbake dersom saken ikke blir løst.

– Det blir nok en lang vei for Ola å komme tilbake til sentrale posisjoner i partiet. Så lenge saken ikke er oppklart, vil den hefte ved ham, sier han til Adresseavisen tirsdag.

Johansen på Leka sier han velger å tro på Borten Moe, og mener det er feil å avskjedige nestlederen på grunn av en mistanke.

– Det blir justismord. Det må ikke bli sånn at det er lett å sparke beina under en toppolitiker med en antagelse om at han eller noen i hans krets har sendt ei sexmelding, sier Johansen, og understreker samtidig at han mener meldinga er alvorlig.

Borten Moe: – Vi må alle få tenke oss litt om

Ola Borten Moe

– Vi må alle få tenke oss litt om, sier Ola Borten Moe til NRK onsdag.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Ola Borten Moe sier til NRK onsdag formiddag at det er mye i livet man ikke kan bevise at man ikke har gjort.

– Nå tror jeg det er lurt å avvente resultatet av prosessen generalsekretæren holder på med. Og så må støvet legge seg og vi må alle få tenke oss litt om. På generell basis er det mye her i livet du ikke kan bevise at du ikke har gjort, sier Borten Moe.

Foreslår selvvalgt pause

Jan Geir Solheim, Sp-ordfører i Lærdal, vil ikke ta stilling til spørsmålet om Borten Moe kan komme tilbake om saken ikke blir oppklart, og sier han har tillit til at Sp-ledelsen håndterer saken rett.

Jan Geir Solheim, Lærdal kommune kan ha øydelagt 1000 år gammalt kulturminne

Jan Geir Solheim, Sp-ordfører i Lærdal kommune i Sogn og Fjordane.

Foto: Arne Stubhaug / NRK
Ole Bjarne Østby

Sp-ordfører i Tydal, Ole Bjarne Østby, håper politiet ikke prioriterer saken. 

Foto: Nea Radio

Sp-ordfører i Tydal, Ole Bjarne Østby, mener meldinga er brudd på folkeskikken, men at den ikke er alvorlig nok til at den bør føre til noen straff for den som sendte den.

– Jeg mener det ville vært naturlig om vedkommende tok en selvvalgt pause fra partiarbeid, men det bør ikke være noe særlig mer straff om han er tøff nok til å stå fram og beklage det han har gjort, sier han.

AKTUELT NÅ