NRK Meny
Normal

– En dødssynd om noen har visst om overvåkingen

Politisk redaktør Harald Stanghelle er nådeløs overfor de som eventuelt har visst om amerikanernes overvåking av nordmenn de siste ti årene.

Video Debatten 4. november 2010

Se video: Politisk redaktør i Aftenposten Harald Stanghelle gikk hardt ut i 'Debatten' på NRK1 i kveld.

I går avslørte TV 2 at en etterretningsgruppe bestående av tidligere norske politi-topper har overvåket nordmenn, på norsk jord, på oppdrag fra den amerikanske ambassaden.

I dag møttes politikere, kommentatorer og andre eksperter til debatt i Litteraturhuset i Oslo for å diskutere den alvorlige avsløringen.

Knut Storberget

Justisminister Knut Storberget sier han nå vil ha full gransking rundt saken.

Foto: NRK

– Dette har nok vært oppdaget. Hvis noen har visst om dette, uten å informere oppover i systemet, har man begått en dødssynd. Det er det syvende og sist justisministeren som får svi for, sier Stanghelle, som er politisk redaktør i Aftenposten.

USA: Norge visste

Justisminister Knut Storberget (Ap) sier seg delvis enig med Stanghelle.

– Hvis noen har gått lengre enn det norsk lov tillater, så må man ha gode grunner for ikke å ha grepet fatt i det og brakt det oppover i systemet, sier Storberget.

Det amerikanske utenriksdepartementet avviser i kveld at deres ambassade i Oslo har foretatt ulovlig overvåking.

– Alt vi gjør er i samsvar med de avtaler vi har med ethvert land i hele verden, også Norge, sier Philip J. Crowley.

Den amerikanske ambassaden i Oslo

Den amerikanske ambassaden i Oslo skal ha overvåket nordmenn i 10 år.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Lover full gransking

Det norske utenriksdepartementet har sagt at de ikke er kjent med dette. Storberget har også varslet at han skal finne ut om noen av politietatene har kjent til overvåkingsvirksomheten.

– Det er min oppgave som justisminister å skaffe til veie alle informasjon fra Politidirektoratet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Dette for å finne ut om det er noen i apparatet som har gitt noen som helst samtykke til at det har blitt drevet ulovlig overvåking, sier Storberget i kveld.

Bård Vegard Solhjell (SV) sier han nesten er sikker på at noen må ha visst om overvåkingen.

– Det høres merkelig ut at PST ikke har kjent igjen sine tidligere kollegaer på jobb ved ambassaden hvis de har gått ut og inn der i ti år.

Noen må ha visst

Huset amerikanerne skal ha drevet overvåking fra

Huset amerikanerne skal ha drevet overvåking fra.

Foto: NRK

Dagfinn Høybråthen (Krf) var klar i sin tale på hva justisministeren nå må svare på.

– Et kjernespørsmål som Storberget nå må svare på, er hvem som visste om dette. Amerikanerne sier de har fått grønt lys, og da må noen ha visst noe, sier Høybråthen.

USA skal siden våren 2000 ha bygd opp etterretningsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU) med mål om å drive systematisk overvåking av nordmenn. Hovedkvarteret var i den såkalte Handelsbygningen, like ved den amerikanske ambassaden i Oslo.

– Må ikke verne sine egne

Samfunnsredaktør i NRK Kyrre Nakkim sa under dagens debatt at det blir svært spennende å følge med på hva som skjer videre i saken.

– Man kan ikke straffe et land, så det blir spennende å se hva som eventuelt skjer med tjenestemennene som har vært involvert i dette. Det er viktig at norske myndigheter nå presser på.

– Man må ikke få inntrykk av at politiet verner sine egne eller verner et alliert land, sa Nakkim.

Rapporter kan komme neste uke

Justisminister Storberget sier det er vanskelig å si når det blir en redegjørelse for saken i Stortinget.

– Jeg vil ha all fakta på bordet. Jeg har fått forespeilet at rapporter kan komme i neste uke.

Tidligere i dag ble det kjent at Oslo statsadvokater vurderer om påstandene skal etterforskes og straffeforfølges.

Førstestatsadvokat Jørn Maurud ber i et brev om å få redegjørelsene Politidirektoratet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) utarbeider på bestilling fra Justisdepartementet.

– Når vi har mottatt redegjørelsen vil vi så vurdere om det er grunnlag for straffeforfølgning. Men vi vil selvsagt ikke avvente disse redegjørelsene hvis det i mellomtiden kommer ut nye opplysninger som gir grunnlag for etterforskning, sier Maurud til Aftenposten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger