Hopp til innhold

PST har måttet trekke opp grenser

– Vi har noen ganger funnet det nødvendig å minne om hva som er politiets ansvar, og hva som er ambassadens fullmakter, sier fungerende PST-sjef om sikkerhetssamarbeidet med USAs ambassade.

Roger Berg, PST

Fungerende PST-sjef Roger Berg sier at PST visste at den amerikanske ambassaden drev med det han betegner som «observasjonsvirksomhet», men at de ikke kjente til omfanget.

Foto: NRK

I går avslørte TV 2 at en etterretningsgruppe bestående av tidligere norske politi-topper, har overvåket nordmenn - på norsk jord - på oppdrag fra den amerikanske ambassaden.

– Har ikke kjent til omfanget

– PST har gjennom flere år visst at ambassadens personell har hatt observasjonsvirksomhet rundt ambassaden i sikkerhetsøyemed. Men vi har ikke kjent til det omfanget som ble vist i går, sier fungerende PST-sjef Roger Berg.

– Hvis det omfanget er riktig, burde amerikanske myndigheter ha varslet oss om det, sier han.

Han mener det er problematisk dersom amerikanske myndigheter gjennom ambassaden har gått ut over sine fullmakter og drevet omfattende overvåking av nordmenn i Oslo.

– Den type myndighetsutøvelse som var beskrevet på TV 2 i går, er det norske myndigheter og norsk politi som har ansvaret for, understreker Berg.

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Har ikke mistenkt lovbrudd

Men også tidligere har PST følt det nødvendig å trekke opp grensene for den amerikanske ambassaden. Ifølge Berg har det flere ganger vært rapportert om hendelser ved ambassaden som er blitt fulgt opp av politiet.

– Vi har i dialog med Oslo politidistrikt og de sikkerhetsansvarlige ved ambassaden hatt flere møter. Innimellom har vi funnet det nødvendig å minne om hva som er politiets ansvar, og hva som er ambassadens fullmakter, sier Berg.

PST har likevel ikke hatt mistanke om at den amerikanske ambassaden har brutt norsk lov.

I går reagerte leder i Politiets fellesorganisasjon, Arne Johannessen, kraftig på at tidligere norske politifolk som driver etterretningsvirksomhet for en annen makt.

– Dette er brudd på alle etiske normer og standarder for politifolk, sa Johannessen til NRK da.

Den hemmelige etterretningsgruppen skal ifølge TV 2 ha blitt bygd opp og ledet av Olaf Johansen, som tidligere var antiterrorsjef i overvåkningspolitiet POT (nå PST). Det sluttet han som i 1997 og begynte å jobbe for amerikanerne.

Dagens fungerende PST-sjef understreker at tidligere politifolk har taushetsplikt.

– Alt vårt personell har taushetsplikt i forhold til den informasjonen de har tilegnet seg i PST, og den taushetsplikten gjelder for alltid, også når de slutter i politiet. Men vi har ikke noe yrkesforbud og kan ikke nekte noen å ta jobb i sin pensjonisttilværelse, sier Berg.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger