– Dette er ekstremt alvorlige påstander

Politikere og polititopper reagerer veldig sterkt på påstanden om ulovlig overvåking av nordmenn.

SVs Bård Vegar Solhjell, Arne Johannessen og Høyres Erna Solberg

SVs Bård Vegar Solhjell, Politiets fellesorganisasjons Arne Johannessen og Høyres Erna Solberg reagerer alle på kveldes overvåknings påstander.

– Dette er ekstremt alvorlig påstander. Hvis det er sånn at amerikanske myndigheter driver ulovlig overvåkning av nordmenn i Norge og gjør oppgaver som norske myndigheter og norsk politi skal gjøre, må det få konsekvenser, sier parlamentarisk leder i SV, Bård Vegar Solhjell til NRK.

Amerikansk overvåkning

I kveld kunne TV 2 avsløre at USA siden 2000 skal ha bygget opp etterretningsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU) i Norge. Gruppen har hatt som mål om å drive systematisk overvåking av nordmenn.

Formålet med overvåkingen skal ha vært å hindre terror mot USAs ambassade og ambassadørboligen i Oslo.

– Vi må få greie på hvem som har hatt kjennskap til dette. Så må vi finne ut hva amerikanerne har gjort og om det er i strid med norsk lov, men uansett så burde amerikanerne hatt tillit til en alliert i vårt vanlige politiarbeid og overvåkningsarbeid, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Det er ennå uklart hva norske myndigheter har visst, og hvilken kommunikasjon som har vært mellom dem og amerikanerne. Ifølge TV 2 skal en gruppe på 15 til 20 personer ha vært ansatt av den amerikanske ambassaden i Oslo for å drive overvåkingsvirksomhet fra et bygg like over gaten for ambassaden.

– Ekstra alvorlig at politifolk er involvert

– Sånn som det er framlagt så er dette ulovlig. Og hvis det er tidligere politifolk involvert så er det ekstra alvorlig. For dette er brudd på alle etiske normer og standarder for politifolk, men vi må komme til bunns i dette, sier leder i Politiets fellesorganisasjon, Arne Johannessen.

– Vi kan ikke ha det sånn at fremmede land tar seg til rette og bryter norsk lov og overvåker nordmenn, sier Solhjell.

Amerikansk UD sier virksomheten er avklart med norske myndigheter, men det norske Utenriksdepartementet sier at de ikke er kjent med virksomheten.

– Hvis det viser seg at en ambassade har hatt virksomhet i Oslo som ikke er i tråd med norsk lovgivning så må vi ta det opp med ambassaden, sier Frode O. Andersen, pressetalsmann i UD til TV 2.

– Dette var for meg ukjent, og det er helt klart at på norsk jord gjelder norsk lov, sier justisminister Knut Storberget.

– En fullkommen skandale

Høyesterettsdommer Ketil Lund, som var leder for den kjente Lund-kommisjonen som gransket ulovlig overvåking av nordmenn etter andre verdenskrig, uttrykker overfor NRK at virksomheten er svært alvorlig uavhengig av hvem som har visst hva.

– Hvis det er slik at norske myndigheter har visst om, og godkjent dette, så er det etter min oppfatning en fullkommen skandale. Da har de altså overlatt til amerikanere å overvåke norske borgere og sende opplysninger om dem til amerikanske tjenester, sier Lund til NRK i kveld.

SISTE NYTT

Siste meldinger