Hopp til innhold

– De har operert i sin egen sfære, helt på siden av loven

Gruppen som skal ha overvåket norske statsborgere for USA har neppe tenkt på å forholde seg til norsk personvernlovgivning, tror Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon.

Bjørn Erik Thon

Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon mener overvåkning av typen det nå har kommet påstander om setter viktige garantier om rettssikkerhet til side.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Ifølge TV 2 Nyhetene har tidligere polititopper i lang tid overvåket norske statsborgere på oppdrag fra USA.

LES OGSÅ: – Polititopper overvåket nordmenn for USA

– Det er politiet som skal drive med overvåkning i Norge, og ikke private grupper som er ansatt ved den amerikanske ambassaden, fastslår Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet, til NRK.

Også jussprofessor Ståle Eskeland slår fast at en utenlandsk ambassade ikke har lov til å drive overvåking av norske borgere.

USA skal siden våren 2000 ha bygd opp etterretningsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU) med mål om å drive systematisk overvåking av nordmenn. Hovedkvarteret var i den såkalte Handelsbygningen, like ved den amerikanske ambassaden i Oslo.

LES OGSÅ: – Dette er ekstremt alvorlige påstander

– Rettssikkerheten satt til side

Huset det ble drevet overvåkning fra

Fra dette huset ved den amerikanske ambassaden overvåket flere tidligere norske politifolk nordmenn, meldte TV2 Nyhetene onsdag kveld.

Foto: NRK

Thon sier en slik form for overvåkning setter viktige garantier om rettssikkerhet til side:

– Det er bygget inn en del rettssikkerhetsgarantier rundt det å bli etterforsket. Blant annet har man rett til å stille til avhør, til å forklare seg, og man kan ha rett til forsvarer. Alt dette settes til side når det gjennomføres på en måte som vi har sett nå, forklarer Datatilsynets direktør.

LES OGSÅ: USAs ambassade unnviker svar om klarering

Gruppens viktigste oppgave skal være å forhindre terroranslag mot amerikanske mål i Norge, ifølge TV 2. Mistenkelige personer skal ha blitt spanet på, ofte fotografert og registrert i en etterretningsdatabase ved navn SIMAS. Ifølge TV 2s kilder er flere hundre nordmenn registrert i denne databasen.

LES OGSÅ: Ketil Lund: – Kan være en fullkommen skandale

– I sin egen sfære

– Slik denne saken har blitt fremstilt for meg nå, virker det i hvert fall som om dette er et relativt klart brudd på personopplysningsloven, sier Thon.

Etter loven skal du skal varsles på forhånd, og blant annet ha mulighet til retting og sletting, hvis opplysninger om deg blir registrert.

– Jeg tror ikke denne gruppen en gang har vært i nærheten av å tenke på at det er et norsk lovverk rundt dette. De har operert helt i sin egen sfære, helt i sin egen verden, og helt på siden av loven, tror Thon.

LES OGSÅ: – Dette krever en skarp reaksjon

AKTUELT NÅ