Hopp til innhold

Stabell refser terror-lekkasjer

Advokat og leder av strafferettsutvalget i advokatforeningen Harald Stabell kan ikke forstå hvorfor informasjon fra terror-etterforskningen lekker til pressen.

Harald Stabell
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

I forbindelse med de norske terrorsiktelsene har detaljer fra etterforskningen og uttalelser i avhør lekket ut i pressen. PST har kommet med få detaljer om pågripelsene offisielt, men etter to dager har mye informasjon lekket ut til media via anonyme kilder.

VG skrev lørdag at PST har overvåket en av de terrorsiktede hjemme hos ham, og at mannen skal ha lagret materiale til en bombe der. Avisen skriver også at målet for terrorhandlingen var Norge.

Frykter forhåndsdømming

- Verken politi eller advokater har noen fordeler av at informasjon fra etterforskningen lekker ut, mener den erfarne forsvarsadvokaten Harald Stabell.

Stabell legger til grunn at informasjonen som har kommet ut må være lekkasjer fra saksdokumenter, og han minner om at både politi og advokater skal ha taushetsplikt rundt dette.

Han sier at konsekvensene for de tre siktede er uheldige.

- Vi opplever en form for forhåndsdømming - både om opplysningene er riktig eller gale. Og om opplysningene i pressen er gale, er det jo enda mer uheldig for de siktede, sier han.

Retter søkelyset mot PST og politiet

Han sier at det er lite sannsynlig at det er forsvarsadvokatene til de tre siktede som har lekket informasjon til pressen.

- Da er det bare to kilder igjen som kan ha lekket, og det er PST eller politiet. Og det er høyst beklagelig at det skjer. PST må nok også beklage dette selv, for dette vanskeliggjør etterforskningen for dem.

PST-sjef Janne Kristiansen

PST-sjef Janne Kristiansen får kritikk for lekkasjer til mediene.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Hvem har interesse av å lekke opplysninger om hvor bombe-ingrediensene skal ha ligget eller hva de har innrømmet i avhør?

- Jeg kan ikke forstå at verken politi, advokater eller PST er tjent med at opplysninger lekker ut. Her er det snakk om en etterforskning som er omfattende og vanskelig, og da er det uforståelig at dette kommer ut. Det eneste det kan skyldes er tette bånd mellom mediene og politiet, og at mediene bruker kilder i disse etatene.

Les: - Terskelen er lav for å tipse PST

Les: – PST-lekkasjer skaper unødig frykt

Advokater og politikere kritiske

Også forsvarsadvokatene til to av de siktede er kritiske til lekkasjene - spesielt sett i lys av at de selv har fått tilgang på svært lite dokumenter i saken.

Andre Oktay Dahl

Høyres Andre Oktay Dahl mener det virker som om PST ikke har kontroll.

Foto: Thor Erling Brenne

– Jeg synes det er svært uheldig at norsk presse får mer informasjon om saken enn det de siktedes forsvarere får, og at pressen får dette på et tidligere tidspunkt, sier Carl K. Rieber-Mohn, forsvarer for den norske statsborgeren med uigursk bakgrunn (39), til NRK.

Også Frp og Høyre er kritiske til at lekkasjene skjer. Høyres stortingsrepresentant André Oktay Dahl mener at PST ikke ser ut til å ha kontroll med informasjonsflyten.

– Jeg har følelsen av at de ikke har helt kontroll over situasjonen. Det skaper mer frykt, etter vår oppfatning, fastslår Oktay Dahl.

- Bevar roen

Arbeiderpartiets Martin Kolberg ber Høyre og Fremskrittspartiet om å holde på den politiske roen i kjølvannet av terrorpågripelsene.

Kolberg, som er medlem av Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, ber stortingskollegene om å roe seg ned.

– Jeg tror at politiet her gjør jobben sin på en riktig og god måte. Ingen har saklig grunnlag for å si at det er PST som lekker her, sier han til NRK.

AKTUELT NÅ