Hopp til innhold

– PST-lekkasjer skaper unødig frykt

Når kilder i PST lekker informasjon til media via anonyme kilder, skaper det mer frykt enn nødvendig. Det mener både Fremskrittspartiet og Høyre.

Andre Oktay Dahl

– Høyre synes ikke det er betryggende at PST ikke ser ut til å ha kontroll med informasjonsflyten, sier stortingsrepresentant André Oktay Dahl om lekkasjene fra kilder i PST om terrorpågripelsene.

Foto: Thor Erling Brenne

– Høyre synes ikke det er betryggende at PST ikke ser ut til å ha kontroll med informasjonsflyten, sier stortingsrepresentant André Oktay Dahl til NRK.

Torsdag ble tre personer pågrepet, mistenkt for terrorplanlegging. PST har kommet med få detaljer om pågripelsene offisielt, men etter to dager har mye informasjon lekket ut til media via anonyme kilder.

VG skriver lørdag at PST har overvåket en av de terrorsiktede hjemme hos ham, og at mannen skal ha lagret materiale til en bombe der. Avisen skriver også at målet for terrorhandlingen var Norge.

– Jeg har følelsen av at de ikke har helt kontroll over situasjonen. Det skaper mer frykt, etter vår oppfatning, fastslår Oktay Dahl.

Fredag skrev VG at PST lurte de terrorpågrepne da de kjøpte bombekjemikalier.

LES OGSÅ: Dette er de terrormistenkte
LES OGSÅ: Alt om terrorpågripelsene
LES OGSÅ: PST ønsker alle varetektsfengslet

– Svært underlig

– At det nå lekker fra anonyme kilder, synes jeg er svært underlig. Det gjør ikke noe annet enn å bidra til å skape unødvendig frykt, sier Fremskrittspartiets leder Siv Jensen til NRK.

Mange har lurt på hva slags terrorhandling PST har bidratt til å forhindre, og om den var planlagt gjennomført i Norge, påpeker Jensen.

– Det at den informasjonen lekker ut anonymt, synes jeg ingenting om. Jeg synes heller det burde ha kommet på en ryddig og ordentlig måte fra PST-sjefen selv, hvis det var informasjon de ønsket å informere offentligheten om.

LES OGSÅ: PST måtte gå til aksjon tidligere enn planlagt
LES OGSÅ: PST: Kjente ikke til amerikansk misnøye med etterforskningen

Forsvarere vet lite

Carl K Rieber-Mohn

Carl K. Rieber-Mohn, forsvarer for den terrorsiktede nordmannen med uigursk bakgrunn, er kritisk til PSTs lekkasjer.

Foto: NRK

To av de terrorsiktedes advokater har også reagert på lekkasjene.

– Jeg synes det er svært uheldig at norsk presse får mer informasjon om saken enn det de siktedes forsvarere får, og at pressen får dette på et tidligere tidspunkt, sier Carl K. Rieber-Mohn, forsvarer for den norske statsborgeren med uigursk bakgrunn (39), til NRK.

– Jeg må oppfordre PST om å få lukket døren og holde kjeft.

LES OGSÅ: Uighurens advokat: – Han reagerer sterkt på politiets metoder

Alle opplysningene Rieber-Mohn hittil har fått er på ett ark, sa forsvareren til VG Nett fredag.

Også Kjell T. Dahl, som forsvarer den terrorsiktede usbekeren (31), har reagert på lekkasjene til pressen.

LES OGSÅ: Usbeker nekter befatning med terror

AKTUELT NÅ