- Terskelen er lav for å tipse PST

Terrorforsker Brynjar Lia mener at det er et godt samarbeid mellom norske innvandrermiljøer og PST. Han tror PST mottar mye tips derfra.

Tre terrormistenkte
Foto: NRK/Scanpix / NRK

Brynjar Lia

Terrorekspert Brynjar Lia ved Forsvarets Forskningsinstitutt tror det er vanlig at PST mottar tips fra minoritetsmiljøer i Norge.

Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

Etter at en usbekisk 31-åring ble pågrepet og terrorsiktet onsdag morgen, kom det fram at personer i det usbekiske miljøet i Norge hadde tipset Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) om mannen.

Evgeni Dyakonov, som er nestleder i usbekisk-norsk kultursenter, hevder at de har visst om den terrorsiktede usbekiske mannen og hans terrorplaner. Dyakanov forteller at de flere ganger har varslet politiet om usbekiske terrorister i Norge.

- Et godt forhold

- Jeg har sendt flere brev til PST, politiet og UDI. Bare UDI har svart meg og sagt takk, ikke noe mer, sier han til NRK.

Forsker Brynjar Lia ved Forsvarets Forskningsinstitutt tror det er vanlig at PST mottar tips fra minoritetsmiljøer i Norge.

Blokken inne på Ullevål universitetsssykehus

I denne blokken inne på Ullevål universitetsssykehus skal den terrorsiktede, uigur-kinesiske 39-åringen ha oppbevart sprengstoff.

Foto: Olav Døvik / NRK

- PST får tips om personer som det hersker bekymring rundt i minoritetsmiljøene. Det vitner om at forholdet mellom dem og norske styresmakter er godt, og at man stoler på at PST gjør de riktige tingene, sier Lia til NRK Ukeslutt.

Lia, som er ekspert på radikal islam og global terrorisme, tror det er ganske vanlig at styresmaktene varsles dersom det hersker engstelse for at personer man kjenner kan radikaliseres bort fra sine tradisjonelle omgivelser og bli med i miljøer som kan bli voldelige og farlige.

- Tips kan også stamme fra redsel for disse personene fordi de opptrer truende, eller en frykt for at de kan skade hele innvandrermiljøet, sier Lia.

Informasjonsansvarlig Martin Berntsen i PST skriver i en SMS til NRK.no at de ikke vil gi noen kommentarer før etter fengslingsmøtet mandag.

- Suksessraten er høy

De tre terrormistenkte mennene skal ha oppbevart utstyr til en bombe i en leilighet i Oslo, skriver VG. Ifølge avisa mener PST at bomben skulle brukes i Norge.

- Dette understreker alvoret i saken, sier Lia, som likevel ikke mener at det er noen grunn til å gå rundt i Norge og være engstelig for terrorisme:

- Dette er den første alvorlige cellen som er avslørt i Norge. Og det har vært svært mange forsøk på terrorisme i Europa siden 2000, men veldig få har vært vellykket. Suksessraten til overvåkningspolitiet i Europa er høy. Det ekstreme miljøet i Norge er såpass lite at vi kan være relativt sikre på at PST har kontroll, sier han.

- Hvordan foregår rekrutteringen til Al Qaida?

Terrorsiktet iraker fra Førde

En 37 år gammel irak-kurder ble pågrepet i Tyskland torsdag morgen, og er nå terrorsiktet.

Foto: Olav Øygard

- Terrorister rekrutteres oftest gjennom bekjente og familie, og gjerne i grupper. Man radikaliseres i en vennekrets eller en gjeng, og oppsøker etter hvert mer radikale miljøer hvor man tas opp i nettverket. Utvalgte medlemmer blir plukket ut til å dra på treningsleir i Pakistan. Det hele er en gradvis prosess hvor trykket er mer nedenfra enn ovenfra. Det er noen karismatiske lederskikkelser og ideologer som bidrar i denne prosessen, men det er gjerne de unge mennene selv som tar initiativet og er drivkraften, sier Lia

- Al Qaida kan sammenlignes med Harvard University. De trenger ikke å sende folk til Norge og bedrive reklame for universitetet sitt. Det er på samme måte med Al Qaida – de som kan være interessert kjenner til dem og prøver å få bli med.

SISTE NYTT

Siste meldinger