Hopp til innhold

SSB kaller inn de ansatte til allmøte

De ansatte i SSB har blitt innkalt til allmøte fredag. Møtet skal skje i etterkant av det tredje oppvaskmøtet mellom finansminister Siv Jensen og SSB-sjef Christine Meyer.

Christine Meyer

RETRETT: SSB-sjef Christine Meyer har måttet legge fram forslag til å endre sin egen omorganisering av SSB for finansminister Siv Jensen

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
419,7 ppm
1,5-gradersmålet
+1,08 °C
Les mer  om klima

«Etter møtet med finansministeren om hvilke tiltak SSB vil foreslå, planlegges det et møte med forskningsavdelingen og et allmøte senere på dagen.» står det i e-posten SSB-ledelsen har sendt ut til de ansatte.

Uroen startet for alvor for to og en halv uke siden da 25 forskere fikk beskjed om at de ble avskiltet og en rekke ansatte i statistikkavdelingene fikk beskjed om å flytte på seg eller jobbe med noe annet. Dette som en del av en større plan om å legge om forskningen og statistikkproduksjonen i byrået. Politikere fra flere partier har reagert kraftig og stemningen blant de ansatte skal nå være på et bunnivå.

I eposten til de ansatte ber også SSB-ledelsen om at alle må bidra til å ta vare på arbeidsmiljøet i en konfliktfylt tid:

«Alle ansatte opplever en vanskelig situasjon nå, derfor vil jeg gjenta oppfordringen fra AMU/ASU-møtet som kom på Byrået fredag om at vi må ta vare på arbeidsmiljøet»

AMU/ASU står for Arbeidsmiljøutvalget og Arbeidsmiljø- og samarbeidsutvalget som er månedlige møter mellom ledelse og ansatterepresentanter.

Les også: Må inn til nytt oppvaskmøte

Les også: Kilder til NRK: Finansdepartementet advarte SSB mot større omorganisering

Vet ikke hva som vil skje

Jon Olav Folsland i seksjon for informasjon og samfunnskontakt i SSB bekrefter at det skal være et møte.

– Jeg vet ikke tidspunkt, innhold eller tema for det møtet. Det er det eneste jeg kan si nå, sier Folsland.

Fagforeningen forteller om svært dårlig stemning blant de ansatte.

– Det er flere som opplever det som belastende å stå i arbeidet nå, sier Henrik Holck Johannessen, nestleder for NTL (Norsk Tjenestemannslag) i SSB.

– Det er trist å se at arbeidsplassen nærmest ligger med slagside, og se at vi mister troverdighet i samfunnet gjennom den offentlige skittentøyvasken vi står oppe i nå, fortsetter han.

Les også: Sp krever stopp i SSB-omorganisering

På helsa løs

Aftenposten fortalte onsdag at tillitsvalgte i SSB har varslet Arbeidstilsynet om at bråket i byrået nå kan gå utover de ansattes helse.

«Det psykososiale arbeidsmiljøet i SSB er nå på et kritisk dårlig nivå», står det brevet.

– Jeg er svært bekymret for SSBs ansatte og den situasjonen vi nå er satt i. SSB trenger nå avklaring og ro for å kunne levere på samfunnsoppdraget, sa Christine Meyer i en kommentar til brevet.

Hun ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK torsdag.

Står sammen

De ansatte venter nå på hva Arbeidstilsynet vil gjøre.

– Vi må avvente Arbeidstilsynets respons, sier fagforeningsrepresentant for NTL Holck Johannessen i SSB.

Internt håper han på å jobbe sammen med ledelsen om tiltak for å bedre arbeidsmiljøet.

– Vi må jobbe med tiltaksplaner med utgangspunkt i risikovurderingene som ble gjort for omstillingsprosessen SSB nå står i. Vi må vente til etter møtet i morgen til vi går i videre dialog med ledelsen, sier Holck Johannessen.

– Er en splittelse mellom dem som har kommet godt og de som har kommet dårlig ut av omorganiseringen?

– Nei, jeg opplever at flertallet mener dette bare er trist. De fleste er opptatt av å hegne om institusjonen. Vi prøver å stå sammen i dette.

Det tredje møtet mellom finansminister Siv Jensen og SSB-sjef Christine Meyer skal starte 09:00 fredag morgen.

AKTUELT NÅ