Solberg tror Macron vinner i Frankrike

Statsminister Erna Solberg (H) sier det er synd at de etablerte partiene i Frankrike ikke klarer å gi velgerne svar. Nå tror hun Emmanuel Macron vinner andre runde mot Marine Le Pen.

Statsminister Erna Solberg innledet Høyres sentralstyremøte i Høyres Hus mandag.

Statsminister og partileder Erna Solberg under Høyres sentralstyremøte mandag.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Jeg syns aldri det er bra når etablert politikk ikke har klart å gi folk gode nok svar, og dermed begge de etablerte partiene, som har delt på makten, er ute av siste runde, sier Solberg til NRK.

Siden Frankrikes gjeldende grunnlov ble vedtatt i 1958 har landet nesten utelukkende blitt styrt av presidenter fra Sosialistpartiet og Republikanerne.

I går ble det klart at dette ikke skjer i år. Enten sentrumskandidaten Emmanuel Macron eller Marine Le Pen på ytre høyre fløy blir landets neste president.

Macron

Vinneren av første valgrunde i Frankrike, Emmanuel Macron, sammen med kona Brigitte.

Foto: Eric Feferberg / AFP

Kollaps for sosialistpartiet

Benoît Hamon, som fikk den utakknemlige jobben med å etterfølge dagens president François Hollande som Sosialistpartiets kandidat, klarte bare å sanke 6,3 prosent av stemmene.

Hollande har som kjent rast på presidentbarometrene i Frankrike de siste årene.

Republikanernes kandidat François Fillon så lenge ut til å gjøre et godt valg, før det kom en rekke korrupsjonsanklager mot ham.

– Sosialistpartiet gjør det ekstremt dårlig, og vårt søsterparti Republikanerne gjør det dårlig. Kanskje primært på grunn av en økonomiskandale rundt kandidaten. Hadde ikke det skjedd, hadde de nok stått i andre runde, tror Solberg.

Tror på Macron

Likevel ser Solberg positivt på at Emmanuel Macron, som fikk flest stemmer i første valgrunde, så langt leder i kampen mot Le Pen.

– Macron er pro multilateralisme, pro europeisk samarbeid og for å gjøre noe for å løfte den franske økonomiens konkurransekraft. Så det er mange positive tegn, men det er utfordrende for en president som ikke har et parti, men en løs bevegelse, bak seg, sier hun.

Statsministeren tror andre valgrunde vil ligne på valget i 2002, da republikaneren Jacques Chirac møtte Marine Le Pens far, Front Nasjonals grunnlegger Jean-Marie Le Pen, i andre runde. Da fikk Chirac 82 prosent av stemmene.

– Jeg blir veldig forbauset hvis tyngdepunktet ikke blir som da Chirac sto mot far Le Pen, altså at velgerne stemmer for mer kontinuitet i fransk politikk, sier hun.

Le Pen

Erna Solberg tror ikke Marine Le Pen klarer å vinne andre valgrunde i Frankrike.

Foto: Michel Spingler / AP

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger