Stemmerekord, men neppe seier for Nasjonal Front

PARIS/OSLO (NRK): Det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal Front har aldri tidligere fått så mange stemmer som i gårsdagens presidentvalg. Ifølge prognosene vil Marine Le Pen likevel ikke vinne presidentvalget.

France Election

Marine Le Pen er en partileder mange har sterke meninger om. Mange grupper mobiliserer nå for en såkalt "republikansk front" – at velgerne samler seg om Macron for å hindre en seier for høyrenasjonalisten.

Foto: Emilio Morenatti / AP

Allerede før midnatt, lenge før alle stemmene var talt opp, var det klart at den tidligere rekorden til Nasjonal Front var slått, med 21,4 prosent av stemmene.

Et politisk jordskjelv kaller avisa Le Figaro valget – et valg der begge de to store tradisjonelle partiene er ute av løpet. Likevel gir prognosene små sjanser for at Marine Le Pen ender opp i Elyséepalasset etter dagens president, François Hollande.

Har slått faren stort i oppslutning

I regionalvalget i 2015 fikk partiet 6,8 millioner stemmer, men før midnatt søndag var tallet passert 6,9. Og da 85 prosent av stemmene var telt opp hadde hun fått 7,2 millioner.

I første runde i presidentvalget i 2012, fikk Marine le Pen 6,4 millioner stemmer, men oppslutningen i dette siste valget er ikke minst et kjempesprang fra det faren Jean-Marie fikk da han kom til første runde i 2002. Den gangen fikk han 4,8 millioner stemmesedler av de franske velgerne og skapte det mange har kalt et politisk jordskjelv i landet.

France Far Right Money Matters Jean-Marie Le Pen, Marine Le Pen

I 2002 kom Nasjonal Front for første gang til andre valgomgang, den gang med partigrunnlegger Jean Marie Le Pen. Datteren Marine har tatt partiet til nye høyder – men det er fortsatt usikkert om hun vil innta Elyséepalasset

Foto: Lionel Cironneau / Ap

Siden den gang har uttrykket «en republikansk front» blitt hyppig brukt. Motstanden mot Nasjonal Front er såpass sterk hos de fleste i Frankrike at de som stemte på andre i første runde, vil samle seg om Macron i annen omgang for å unngå at Nasjonal Front kommer til makten.

En republikansk front mot den nasjonale

En av dem som er fast bestemt på å ta del i denne «fronten» er student i statsvitenskap, 23 år gamle Medhi Chaïb. Han studerer statsvitenskap på den kjente Sciences Po-skolen i den franske hovedstaden.

Medhi Chaïb, fransk student

Mehdi Chaïb vil stanse ytterste høyre med sin stemme 7. mai, selv om Macron ikke var favoritten i utgangspunktet

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Jeg vil bruke min stemme til å stanse det ytre høyre, sier han til NRK.

I første runde stemte han på Macron. Hvis ikke han hadde gått videre skulle Medhi uansett brukt sin stemme i annen runde til å hindre Le Pen i å komme til makten.

Han får selskap av flere organisasjoner som på selve valgdagen tok til orde for å danne en slik front, da det ble klart at det var Emmanuel Macron og Le Pen som gikk videre til annen valgomgang. Både SOS Rasisme, studentorganisasjonen La Fage og en forening for unge jødiske studenter stiller seg bak oppropet.

Håp for Macron i Europa

Også utenfor Frankrike er det håp om at EU-vennlige Macron vil bli Frankrikes neste president. Internasjonale medier tror at Macron vil gå seirende ut av andre valgomgang, selv om de minner om at Marine Le Pen ikke bør avfeies helt.

– Trusselen fra det franske høyre er ikke over, skriver britiske The Guardian, som kaller Macron det beste håpet for et flott land med store problemer.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt