Hopp til innhold

Snart er det siste frist for radon-måling i år

Mål Radon-nivået i huset ditt nå. Det er den klare anbefalingen fra Statens Strålevern. Det tar to måneder, og så fort det blir mildere, ryker sjansen til å finne ut om huset har farlig høye nivåer av Radon.

Mål Radon-nivået i huset ditt nå. Det er den klare anbefalingen fra Statens Strålevern. Det tar to måneder, og så fort det blir mildere, ryker sjansen til å finne ut om huset har farlig høye nivåer av Radon.

Den svarte boksen inneholder en plastbrikke som måler hvor mye radon det er i huset ditt. Den må stå i huset i to måneder og funker bare i kaldt vær.

Det finnes radon i alle hus. I mange, finnes det for mye.

– Den ser slik ut når den ligger i rommet, forteller Ingvild Finne, seniorrådgiver i Statens strålevern og holder frem den runde, lille, svarte måleren i håndflaten.

– Inne her er det rett og slett en liten plastbrikke der den radioaktive strålingen setter av små punkter.

Siste frist

Disse sporene blir synlige etter en kjemisk etseprosess og telles automatisk med et mikroskop som da viser radon-nivået.

– Vi ønsker at disse boksene skal ligge i oppholdsrom, for det er det som betyr noe for helsen, sier Finne.

Ingvild Finne

Ingvild Finne i Statens strålevesen

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Statens strålevern vil helst at alle skal måle. Typisk koster det 400-600 kroner, og målingen gjennomfører du enkelt selv.Det tar minst to måneder og må gjøres om vinteren, for da er tallene stabile nok til å gi et korrekt mål på om nivået er farlig eller ikke.

– Midten av februar er siste frist i år. Så det begynner å haste litt for dem som vil måle denne sesongen.

Her kan du søke på stedsnavn i ditt nærmiljø for å se hvordan radonfaren ser ut der, og få statistikk fra NRK:

Laster innhold, vennligst vent..

8 av 10 måler ikke

En kan enkelt bestille radonmåling på nett. Likevel er det mange som lar være. Strålevernets tall fra 2014 viste at nesten 80 prosent ikke hadde gjort det.

Radon er en kreftfremkallende, radioaktiv gass som siver opp fra bakken og inn i huset.

Beregninger viser at hvert år dør rundt 300 nordmenn av lungekreft forårsaket av radon, enten alene eller i kombinasjon med røyking. Kombinasjonen radon og røyking øker risikoen for å få lungekreft ytterligere. Risikoen for å få kreft bestemmes av hvor lenge du utsettes for radon og hvor høyt radonnivået i boligen din er.

NRK undersøkte i fjor nye kart fra Statens strålevern og fant at over 10 prosent av norske bolighus ligger i områder med Høy radon-fare. Rundt en halv million mennesker, bor i disse områdene.

– Hva gjør man hvis man finne ut at radon-nivået er for høyt?

– Da anbefaler vi at man gjør tiltak, og helst kaller inn en radonrådgiver som kan se på huset og gi en diagnose på hva som er årsaken, sier Finne.

Det er for første gang laget kart som viser hvor radonfaren er størst rundt i landet. Kartene viser at 160 000 bolighus ligger i områder med høy fare for gassen som gir økt risiko for lungekreft.
I Kristiansand bor nesten halvparten av befolkningen i områder med høy radonfare. Så å si hele Vågsbygd er et slikt område. Mange av de 22.000 innbyggerne har ikke vært klar over at de kanskje har en farlig gass i huset sitt.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger