Hopp til innhold

Topper radonlista

Fredrikstad er den kommunen i Norge med flest hus i områder med mye radongass. Det viser en ny oversikt. Kommunen oppfordrer huseiere til å måle radonverdier.

Fredrikstad på radontoppen

Fredrikstad er den kommunen i landet med det høyeste antall boliger som ligger i områder med antatt høye radonverdier. Kommunen ønsker at flere gjør radonmålinger for å avklare nivået.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

NRK har koblet nye, nasjonale radonkart fra Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) med boligstatistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Resultatet viser at Fredrikstad topper lista over kommuner når det gjelder faktisk antall bolighus som ligger i områder med høy radoneksponering.

Over femten tusen boligbygg i Fredrikstad er bygget på uranrik granittgrunn, som avgir større eller mindre mengder av radongass.

Også nabokommunene til Fredrikstad har mange boliger som er radonutsatt. Her er tallene for de mest utsatte kommunene:

Boliger i områder med høye radonverdier

Fredrikstad

15 596

Sarpsborg

6 601

Hvaler

1 592

Halden

1 307

Råde

507

Radon 2015 - Østfold

Bør måles

Fredrikstad kommune ønsker at så mange boligeiere som mulig skal sjekke radonverdiene innendørs. Dette måles i vintersesongen, fra oktober til april, over en periode på to måneder.

Spesialkonsulent Ida Nossen i kommunen opplever at det er vanskelig å få folk til å måle radon.

– Det er risiko knyttet til å ha høye radonverdier, og vi må opplyse folk som er usikre og ikke vet hva radon er og hvorfor det bør måles. Vi jobber aller mest med å få ut god informasjon, sier hun.

Fredrikstad kommune holder selv oversikt over radonverdiene i de kommunale byggene, inkludert skoler og barnehager. I fjor kom det regler som sier at det skal gjøres tiltak dersom det måles mer enn 100 becquerel innendørs i et offentlig bygg eller i utleieboliger. 200 becquerel er den øvre tillatte grensa.

Stenfylling ga radonhopp

På Torp i Fredrikstad ble Gråtass Barnehage bygget ved at det først ble fylt ut med stenmasser. Disse viste seg å være uranholdig, slik at radonverdiene i den ferdige barnehagen ble for høye. Derfor ble det installert en radonbrønn, sier Knud Knudsen, som er daglig leder for Radon Øst AS.

– Vi målte 177 becquerel innendørs i rommene der barna skal være, men etter at det ble boret et rør til grunnen med avsug helt til taket, så er dette redusert til 7 becquerel. Det er vi veldig fornøyde med, sier Knudsen.