NRK Meny
Normal

Nå bør du sjekke om du har radon

Den beste tiden å måle radon på er nå og frem til april. Radon i boligen kan i verste tilfelle gi lungekreft.

Bolighus og radonmåler med sporfilm (illustrasjon/montasje)

MÅL NÅ: Ved hjelp av dosimeter kan du måle om du har radon under huset ditt. Mange boliger her i landet ligger på uranrikt granittfjell.

Foto: Per-Kåre Sandbakk, Øyvind Bye Skille / NRK

– Radon kan ikke sees eller luktes, og da er det viktig å måle. Radongass kan føre til lungekreft, og er den nest største grunnen til lungekreft etter røyking, forteller spesialkonsulent i Fredrikstad kommune, Kristin Lugg.

Hvert år får flere tusen lungekreft her i landet, og radon er en medvirkende årsak til at mange får lungekreft. Har du ikke målt boligen din, bør du gjøre det nå.

– Mål der du oppholder deg i livet

Tidligere i år kartla NRK radonfaren i hele landet, og undersøkelsen viste at ti prosent av boligene har for høye verdier.

Det betyr at rundt 160 000 bolighus ligger i områder med høy fare for gassen som gir økt lungekreftrisiko.

Kristin Lugg

STABILT: På denne tiden av året får du mest stabile målinger, forteller Kristin Lugg i Fredrikstad kommune.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Du bør måle nå, på denne tiden av året. Da har vi lukkede dører og vinduer, og inneklima blir mer stabilt, forteller hun.

For å måle radon trenger du et dosimeter. Det kan du enten få gjennom kommunen eller private firmaer. Dosimeteret henger du opp i boligen din i to måneder.

– Det bør måles i to oppholdsrom i huset ditt. Det kan være stue, soverom eller kjøkken. Du trenger ikke måle i kjeller eller vaskerom. Har du kjellerstue, derimot, bør du også sette en der.

Topper radonlista

Hun forteller videre at det er viktig å plassere dosimeteret så nærme grunnen som mulig.

– Man bør måle over lang tid der man bor, der man jobber og der man oppholder seg mye i løpet av livet.

Gjør ikke tiltak

Når måleperioden er over, sendes dosimeteret til analyse. Har du for høye verdier, bør du gjøre tiltak.

– Det er tre hovedtiltak som bør gjøres. Det er enten å øke ventilasjonen så du får inn mer frisk luft, det er å tette der radon kommer inn og det tredje er å gjøre endringer i grunnen ved å sette inn en radonbrønn, sier hun.

I Fredrikstad ligger over 15.000 boliger på uranrik granittgrunn, som avgir større eller mindre mengder av radongass. Selv om interessen for å måle har blitt større, er det mange som ikke gjør tiltak.

– Det gjelder først og fremst i privatboliger. Vi kan ikke pålegge noen å gjøre tiltak, med mindre man har utleie. Da må man. Det er sånn at man selv bestemmer over sitt eget bomiljø.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bil skled av veien

    En bil har sklidd av veien på riksvei 188 ved Tune kirke i Sarpsborg. Det ser ut til at det ikke har oppstått personskader, skriver politiets operasjonssentral på Twitter.

  • Kjørt til legevakt etter velt

    En 16 år gammel jente er kjørt til Halden legevakt etter at hun veltet på lett motorsykkelen sin. Bakgrunnen for velten skal være at hun forsøkte å kjøre unna en elg. Det skriver politiet på Twitter.