Hopp til innhold

Rahmat Mohaseli (18) fikk hjernerystelse av vold på skolen

18 år gamle Rahmat Mohaseli ble overfalt på skolen og slått i veggen. Det førte til at han fikk hjernerystelse. Skolebyråden i Oslo foreslår at voldselever bortvises fra skolen med umiddelbar virkning.

Han fikk hjernerystelse da han ble angrepet av en annen elev på skolen.

Voldshendelsen skjedde på Ulsrud videregående skole i 13. mars i år. Rahmat Mohaseli (18) var i gangen på vei tilbake til timen etter gym

– Da jeg skulle til timen, så ropte personen på meg og tok tak i kjeven min. Han dyttet meg bakover mot veggen, og da «smasha» han hodet mitt i veggen, sier Mohaseli.

Mohaseli har vitnet i retten om hva som skjedde. Gjerningsmannen ble dømt til seks måneders fengsel. Han er også dømt sammen med to andre for et voldelig ran med slag og spark mot en elev på Etterstad.

Vedkommende har anket dommen, men akkurat dette forholdet med Mohaseli har han erkjent.

Les også: Politiet: Her går tenåringene inn på skolen like før ranet

Mohaseli fikk hjernerystelse av slaget mot veggen.

– Ingen har lyst til å bli slått, i alle fall ikke på skolen, så det var ille. Jeg hadde ikke gjort noe, sier han.

Mohaseli var sterkt preget av hendelsen i etterkant.

– Det var ganske ille. Alt ble svart på en måtte. Jeg hadde ikke lyst til å gå ut.

– Var du redd?

– På en måte. Men jeg ville heller ikke ha problemer, så jeg holdt meg inne istedenfor.

En rekke voldshendelser

Den siste tiden har NRK fortalt om flere tilfeller av vold på skoler i Oslo. For to uker siden hasteinnkalte kunnskapsministeren til et møte for å snakke om skolemiljø og trygghet for elever og ansatte ved enkelte videregående skoler i Oslo.

LES OGSÅ: Vil gi utviste elever aktivitetsplikt

Etter møtet sa kunnskapsministeren at han ville se på reglene for utvisning og om det er for vanskelig å utvise elever i dag.

Mener regelverket er uklart

Nå har Oslo kommune med skolebyråd Tone Tellevik Dahl i spissen, sendt et brev til Kunnskapsdepartementet. Kommunen mener at regelverket er uklart på om man kan suspendere en elev fram til et bortvisningsvedtak er fattet.

Nå ønsker de at departementet klargjør dette.

– Rektorene har sagt til meg at utvisningsreglementet er altfor strengt. Det gir ikke skolene mulighet til å reagere umiddelbart etter en alvorlig hendelse har skjedd. Derfor har jeg sendt et brev til statsråden hvor jeg kommer med flere forslag til endringer i reglementet som vil gjøre det mulig for oss for eksempel å suspendere en elev som har truet noen med kniv, tatt kvelertak eller andre ting, sier Tellevik Dahl.

Skolebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap)

ENDRING: Skolebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl, vil ha endring i regelverket for å kunne suspendere en elev som har utøvd vold med umiddelbar virkning.

Foto: Rushda Syed / NRK

Hun mener at det i dag tar altfor lang tid fra det har skjedd en alvorlig hendelse til en elev faktisk kan utvises, og derfor vil hun det skal være mulig å suspendere en elev før et bortvisningsvedtak er fattet.

– Det er bare kunnskapsministeren som kan endre forskriften for å gi oss som skoleeiere muligheten til å reagere umiddelbart når det skjer en alvorlig hendelse, sier hun.

– Har alle fullmakter

Kunnskapsminister Henrik Asheim sier at de er i gang med å gjennomgå utvisningsreglementet. Men på den annen side mener han at regelverket gir stor fullmakt til kommunene slik det er i dag.

– Oslo kommune som skoleeier har store fullmakter til å lage sitt eget reglement. Vold på skolen er en veldig alvorlig hendelse og de har alle fullmakter til å utvise elever på dagen hvis sånne ting som det skjer.

STATSRÅD: Kunnskapsminister Henrik Asheim sier at skolene har store fullmakter til å lage sitt eget reglement i dag.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Til dette svarer Tellevik Dahl følgende:

– Før selve bortvisningsvedtaket kan gjennomføres, har eleven krav til å bli varslet og gi sin forklaring. Derfor kan det gå noe tid før en elev formelt blir bortvist.

Derfor ber Tellevik Dahl om muligheten til å suspendere eleven i mellomtiden.

Ser fremover etter voldshendelsen

Siden Rahmat Mohaseli ble angrepet på skolen, har han byttet skole og studieretning. Han fokuserer på fremtiden og går nå byggfag ved en annen videregående skole i Oslo.

For ham vekker det dårlige minner å være tilbake på Ulsrud videregående skole hvor voldshendelsen skjedde. Han forteller at han står frem med sin historie for å bidra til at det ikke skal skje med andre.

– Jeg har gjort litt dumme ting jeg også, men jeg angrer på at jeg har gjort det. Jeg vil ikke se annen person bli skadet, sier han etter å ha erfart det på kroppen selv.

Rektor ved Ulsrud videregående skole, David Dunlop, sier til NRK at han ikke ønsker verken generelt eller spesielt å kommentere saken ettersom det er en pågående rettsprosess.

AKTUELT NÅ