Skei Grande: – Jeg tar ikke Erna helt alvorlig

Venstre-leder Trine Skei Grande tror ikke noe på regjeringens «bensin-ultimatum». Hun løfter nå på sløret når det gjelder hvor store utslippskutt som må til for å unngå regjeringskrise.

Trine Skei Grande tror ikke på regjeringens bensin-ulitimatum.

TROR IKKE PÅ REGJERINGEN: Venstre-leder Erna Solberg tror Erna Solberg og Siv Jensen kommer til å være villige til å forhandle om utslippskutt.

Torsdag ble forslaget til statsbudsjettet for 2016 lagt fram av Høyre/Frp-regjeringen. Som en del av et løfte regjeringen ga til Venstre i fjor, inneholdt budsjettet et forslag til et såkalt «grønt skatteskifte».

Forslaget innebærer blant annet bensinavgiften økes med 15 øre, og dieselavgiften med 35 øre.

Problemet, mener Venstre og store deler av miljøbevegelsen, er at en redusering av årsavgiften, økt pendlerfradrag og reduserte bompengetakster gjør at bilister i realiteten sitter igjen med skatte – og avgiftsreduksjoner for i overkant av 900 millioner kroner.

Dermed har regjeringen sagt «morna til det grønne skiftet», sier WWF-leder Nina Jensen.

– Må på tregangen

Med dette som utgangspunktet møttes alle partilederne i Debatten torsdag. Venstre-leder Trine Skei Grande legger ikke skjul på at hun er svært misfornøyd med regjeringens forslag.

– Vi er et godt stykke unna. Det kan hende finansministeren har rett i at det er det beste budsjettet noensinne, men vi har satt et mål om å innfri klimamålene fra Paris. Det kan vi ikke vente med, sier Venstre-leder Trine Skei Grande i Debatten torsdag kveld.

Hun har påpekt at Norge, gjennom Parisavtalen, skal kutte CO₂-utslipp med 40 prosent innen 13 år. Dagens budsjett legger opp til et kutt på 2,1 prosent. Tallet er imidlertid høyst usikkert, fordi grunnlaget for beregningene kommer fra 2014. Neste runde med «oppdaterte framskrivninger» kommer ikke før 2017.

I Debatten i kveld svarte Skei Grande – for første gang – hva som skal til for at kravet om «et betydelig klimaløft» skal innfris.

– Vi må nok i alle fall på tregangen av det som står der i dag, sier Grande, og bekreftet på spørsmål fra Ingunn Solheim at dette vil si mellom seks og sju prosent.

siv_trine

UENIGE: Finansminister Siv Jensen og Venstre-leder Trine Skei Grande er ikke enige i hvorvidt statsbudsjettet for neste år er «tidenes miljøbudsjett».

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Ingen nåde?

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) har imidlertid hevdet at de ikke er villige til å forhandle om drivstoffavgiftene, noe som blant annet ble klart på en pressekonferanse i forkant av budsjettframleggelsen.

– Dette er så langt det er ansvarlig å gå i dette budsjettet. Å gå lenger vil være kontraproduktivt overfor for eksempel sysselsetting, sa Solberg på pressekonferansen.

Selv om Jensen torsdag virket opptatt av å unngå direkte konflikt, var det samtidig lite som tyder på at hun og Solberg vil komme Grande i møte.

– Vi er villige til å forhandle med KrF og Venstre om helheten, men vi har sagt at avgiftsøkningene henger sammen med lettelsene vi har foreslått. Det handler om å ta næringslivet og vanlige folk på alvor, sier Jensen.

alle_fire

SAMARBEIDSPARTNERE: KrF-leder Knut Arild Hareide kan bli nødt til å være forhandlingsleder i de kommende budsjettsamtalene mellom Siv Jensen, Erna Solberg og Trine Skei Grande.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Tar det ikke helt alvorlig

Programleder Ingunn Solheim konfronterte torsdag Venstre-leder Grande med regjeringens steile linje når det gjelder drivstoffavgiften. Det fikk Venstre-lederen til å bryte ut i et smil.

– For å være helt ærlig, tar jeg ikke det helt alvorlig. Hvis vi skal få til dette, så tror jeg vi må snakke sammen og forhandle, sier Grande, og legger til:

– Hvis de ikke kutter i klimautslipp, får de ikke gjennom dette budsjettet. Jeg har alltid som utgangspunkt at en mindretallsregjering vil forhandle, sier Grande.

En ringerunde NRK har gjort viser at flere av Venstres fylkesledere mener regjeringens budsjettforslag kan føre til en regjeringskrise. Også dette tar Grande tilsynelatende med stor ro.

– Jeg føler at jeg har en organisasjon i ryggen, og det er deilig, fordi det kommer til å bli harde tak. Jeg føler jeg har full «backing» for å gå inn for å forhandle for å få innført «det grønne skatteskiftet», og få til et budsjett som er bra.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger