NRK Meny
Normal

Venstre-topper raser mot regjeringen: – Ikke noe vits i å være støtteparti

Fylkeslederne i Venstre er i harnisk over forslaget til statsbudsjett. Flere ber Venstre-lederen bryte ut av samarbeidsavtalen hvis regjeringen ikke gir mer på grønt skifte.

siv_trine

RASENDE: Flere fylkesleder i Venstre raser mot finansminister Siv Jensen og regjeringens forslag til statsbudsjett. Mange av dem mener budsjettforslaget bør føre til at partileder Trine Skei Grande setter hardt mot hardt i regjeringssamarbeidet.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Torunn Sandvand, Agder Venstre

Torund Sandvand, fylkesleder i Agder Venstre.

Foto: Presse / Venstre

– Vi har sagt klart fra at vi ikke vil være med dersom vi ikke får en betydelig miljøgevinst. Det er ikke noe vits i å være støtteparti hvis det som ble lagt frem i dag er resultatet og vi ikke kan forhandle på det.

Det sier Torunn Sandvand, fylkesleder i Agder Venstre, til NRK. Hun er ikke alene.

NRK har snakket med 17 av Venstres 18 fylkesledere. Oppsummert sier at de er provosert over det som har blitt lagt frem i regjeringens forslag til statsbudsjett når det gjelder utslippskutt, og at glasset nå er mer enn fullt når det gjelder manglende klimainnrømmelser.

– Jeg hadde forventet mer, og er skuffet. Det kan være et hett tips at regjeringen med dette har levert inn sin avskjedssøknad dersom de ikke gir i forhandlingene. Dette kan vi ikke leve med, sier fylkesleder Solveig Prytz i Akershus Venstre.

– Kan ikke stå inne for det

Det er nær det samme som generalsekretær Nina Jensen i WWF, søsteren til finansminister Siv Jensen (Frp), sier.

– I statsbudsjettet sier regjeringen et endelig «morna» til det grønne skiftet. Dette budsjettet innfrir ikke på klimafronten.

NRK har spurt fylkeslederne om Venstre bør bryte samarbeidet med regjeringen, dersom regjeringen ikke vil forhandle om klimadelen av det nye budsjettet.Maren Hersleth Olsen, fylkesleder i Østfold, er blant flere som mener samarbeidet bør opphøre - om det endelige statsbudsjettet ikke blir grønnere.

– Ja, det bør vi. Det er helt opplagt at dette statsbudsjettet som er lagt frem nå, er altfor dårlig til at vi kan stå inne for det og stemme for det, sier Olsen.

Leder Nordland Venstre

Anja Johansen, leder i Nordland Venstre.

Foto: Nordland Venstre

Ifølge Adresseavisen mener åtte av Venstres fylkesledere at regjeringens forslag til statsbudsjett kan ende med regjeringskrise.

– Hvis regjeringen går inn med holdningen om at de ikke vil forhandle, da er det ingenting å forhandle om. Da er det bare å bryte. Slik situasjonen er nå, har de ikke innfridd det de har lovet og det Venstre vil ha, sier Anja Johansen, fylkesleder for Venstre i Nordland til NRK.

– Har ikke gjort hjemmeleksen sin

Én av tingene som provoserer Venstres fylkesledere, er at budsjettforslaget i Venstre oppfattes som et brudd på den budsjettavtalen regjeringspartiene Høyre og Frp og støttepartiene Venstre og KrF inngikk for å redde budsjettet i fjor (se faktaboks).

– Regjeringen fikk en hjemmelekse. Den har de ikke levert på, og de hadde gjort klokt i ikke å stille ultimatum og ta inn over seg alvoret, sier Espen Ophaug, leder i Oslo Venstre.

Han får følge av Magdalena Fransson Lindtvedt, leder i Vestfold Venstre.

– Jeg tror regjeringen har misforstått Venstres styrke i disse forhandlingene og hvor sterkt vi kommer til å stå på dette. De stenger døren, og det er en merkelig fremgangsmåte for en mindretallsregjering, sier Lindtvedt.

Nestleder: – Skal inn i forhandlinger

Venstre-nestleder Terje Breivik

Venstre-nestleder Terje Breivik ønsker ikke å svare på om

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

I likhet med sine fylkesledere er Venstre-nestleder Terje Breivik skuffet over fraværet av et grønt skatteskifte i regjeringens budsjettforslag.

Han er enig i at regjeringen har brutt avtalen om et grønt skatteskifte fra fjorårets budsjettforhandlinger.

– Det er opplagt at regjeringen ikke har innfridd på en av bærebjelkene for avtalen for 2016, sier Breivik, som likevel ikke er tydelig på om dette kan føre til en regjeringskrise.

– Vi skal inn i forhandlinger, og Venstre vil bruke de forhandlingene til å sikre at budsjettet for 2017 også blir et godt klimabudsjett.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger