NRK Meny
Normal

Skatteetaten venter på Panama-papirene

Klokken 20.00 i kveld blir deler av de såkalte Panama-papirene tilgjengelige og søkbare for alle. Skatteetaten sitter klare.

Skilt der Mossack Fonseca er skrevet i blå skrift

SAMARBEID: Panama-avsløringene startet med at en anonym kilde i fjor kontaktet Süddeutsche Zeitung og tilbød millioner av dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca. Den tyske avisen har samarbeidet med medier i en rekke land, inkludert norske Aftenposten.

Foto: © Carlos Jasso / Reuters / Reuters

– Skatteetaten er selvfølgelig interessert i opplysningene som legges ut og vil se nærmere på materialet når det er tilgjengelig, sier kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten, Mariken Holter, til NRK.

En søkbar database med opplysninger om over 200.000 offshoreselskaper blir offentliggjort på nettsiden til det internasjonale konsortiet av undersøkende journalister ICIJ mandag kveld.

Tar tid og ressurser

Databasen er laget på grunnlag av dokumentene som er lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama. Den inkluderer informasjon om foretak, stiftelser og andre typer selskaper som knyttes til 21 skatteparadiser, skriver NTB. Ifølge ICIJ involverer informasjonen i databasen mennesker fra over 200 land.

– Ved opplysninger som gjelder norske skattytere, vil vi sammenligne med det vi har fått innrapportert tidligere, sier Holter.

Ifølge henne er Skatteetaten forberedt på at det kommer til å ta tid å gå gjennom alt som legges ut.

– Erfaring med tidligere lekkasjer viser at det både kan være mye som ikke er relevant og en del som trenger videre oppfølging og innhenting av ytterligere opplysninger før vi får avgjort om det er en sak eller ikke, sier Holter.

Ikke alt blir lagt ut

Men ikke alle de originale dokumentene vil bli søkbare. Ifølge ICIJ er det bare den «grunnleggende selskapsinformasjon» som blir gjort kjent.

Personlig informasjon, som bankutskrifter, finanstransaksjoner, eposter og annen korrespondanse, pass og telefonnumre, blir ikke offentliggjort.

– Overordnet vil tilgang til slike data hjelpe oss til å danne et bilde av de forskjellige måter selskapsstrukturer blir brukt i skattekonstruksjoner, sier Holter.

Gry Blekastad Almaas forklarer hvordan stråselskaper brukes til å skjule penger i skatteparadis.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger