Panama snur om skatterapportering

– Panama går mot finansiell åpenhet og snur ikke, sier landets visepresident Isabel De Saint Malo.

Isabel De Saint Malo

Visepresident Isabel De Saint Malo sier Panama er på vei mot mer åpenhet.

Foto: RODRIGO ARANGUA / Afp

– Vi støtter en diplomatisk dialog og en reform i landet for å få gjennom en global forandring. Vi er villige til å innføre en bilateral utveksling av informasjon helt i tråd med vanlige internasjonale rapporterings-standarder, sa visepresidenten i sin uttalelse.

Dette kommer samme dag som Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia og Spania foreslår en svarteliste over skatteparadiser, hvis de ikke deler nødvendig bedriftsinformasjon med andre.

De fem landene foreslår å etablere flernasjonale registre som navngir de reelle eierne av selskaper, fond og stiftelser som kan være i stand til å gjemme seg for myndighetene.

Krever OECD-standard

– Vi ønsker å ha lister som gjør det mulig å pålegge sanksjoner mot land som ikke respekterer reglene, sa Frankrikes finansminister Michel Sapin da forslaget ble lagt fram for finansministrene på et G20-møte i Washington.

Frankrike har bedt OECD ta en tøffere tone overfor Panama og kreve at landet innfører OECDs rapporteringsstandarder og deler skatteinformasjon.

Og nå sier altså Panama at landet har bestemt seg for å innføre internasjonale skatterapporteringsstandarder.

Landets president har tidligere sagt at en uavhengig kommisjon vil bli opprettet for å granske landets økonomiske praksis etter avsløringene i de lekkede Panama-dokumentene.

Dokumentlekkasjen fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca viser at selskapet har hjulpet en rekke statsoverhoder, politikere, milliardærer og andre til å opprette selskaper i såkalte skatteparadiser.

SISTE NYTT

Siste nytt