Ransaket kontorene til Mossack Fonseca

Politiet ransaket kontorene til advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama City for å se etter bevis på ulovlig aktivitet, bekrefter landets påtalemyndighet.

Politi holder vakt utenfor kontorene til Mossack Fonseca mens etterforskere undersøker lokalet

Politi holder vakt utenfor kontorene til Mossack Fonseca mens etterforskere undersøker lokalet

Foto: Arnulfo Franco / Ap

Ifølge nyhetsbyrået AP så politiet etter bevis på hvitvasking og terrorfinansiering.

I en uttalelse fra påtalemyndigheten heter det at målet med ransakingen var å «innhente dokumentasjon som knytter selskapet til ulovlig aktivitet som beskrevet i nyhetssaker».

Selskapet er blitt anklaget for å hjelpe selskaper og personer med kreativ skatteplanlegging, skatteunndragelse og hvitvasking.

Skjulte midler

11,5 millioner dokumenter fra Mossack Fonseca, omtalt som Panama-papirene, er blitt lekket til internasjonale medier, deriblant Aftenposten i Norge.

Dokumentene avslører hvordan rike og mektige mennesker, som statsledere, milliardærer og idrettsutøvere, har kunnet unngå skatter og avgifter ved å skjule midler i bankkontoer og fiktive selskap i skatteparadis.

Advokatfirmaet har hele tiden bedyret sin uskyld og avvist at de har gjort noe galt. Firmaet har uttalt at de ikke har vært involvert i hvordan og til hvilket formål kontoene og postkasseselskapene de hjalp til med å etablere, ble brukt.

Gry Blekastad Almaas forklarer hvordan stråselskaper brukes til å skjule penger i skatteparadis.

Mener hackere er «de virkelig kriminelle»

Selv har Mossack Fonseca hevdet at det er eksterne hackere som har lekket Panama-papirene og har klaget saken inn for Panamas statsadvokat.

– Vi utelukker en innsidejobb. Dette er ikke en lekkasje. Det er hacking, sa Ramon Fonseca, en av grunnleggerne av Mossack Fonseca, til Reuters.

Etterforskere skal også ha undersøkt om det er hold i disse påstandene.

– Endelig er de virkelig kriminelle under etterforskning, skrev Ramon Fonseca i en melding til nyhetsbyrået AP da.

Fonseca fastholder at den eneste forbrytelsen som er begått i saken er selve hackingen. Han har sagt at han mistenker at datatyveriet er gjort utenfor Panama, muligens i Europa, men har ikke oppgitt noen detaljer om dette.

Panamas regjering har sagt den vil samarbeide med enhver rettslig etterforskning som følge av dokumentene.

Enkelte kritikere av regjeringen har tatt til orde for en rask undersøkelse av advokatfirmaet, som er ett av de mest sentrale i verden når det gjelder å opprette selskaper i såkalte skatteparadiser.

Politi holder vakt utenfor hovedkontoret til Mossack Fonseca

SØKTE ETTER BEVIS: Etterforskere undersøkte lokalene til Mossack Fonseca tirsdag kveld lokal tid.

Foto: Arnulfo Franco / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt

Den russiske skuespilleren Julia Peresild og regissør Klim Sjipenko er trygt tilbake på jorda etter å ha gjort opptak til en film om bord i den internasjonale romstasjonen (ISS).

Her er den russiske skuespilleren trygt tilbake fra verdensrommet

Den russiske skuespilleren Julia Peresild og regissør Klim Sjipenko er trygt tilbake på jorda etter å ha gjort opptak til en film om bord i den internasjonale romstasjonen (ISS).