Hopp til innhold

Dette er Panama-avsløringene

Tusenvis av islendinger demonstrerer i gatene, bankkunder truer med å bytte bank og Kina har beordret alle artikler om Panama Papers slettet fra kinesiske nettsteder. Historiens største dokumentlekkasje er årsaken.

Egg mot Alltinget på Island

Avsløringene i de såkalte Panama-lekkasjene har satt sinnene i kok på Island. Mandag demonstrerte flere tusen utenfor Alltinget.

Foto: Ásta Helgadóttir / CC

Panama Papers-avsløringene dominerer nyhetene verden rundt. 11,5 millioner hemmelige e-mailer, PDF-er, bilder og andre dokumenter, fra en periode på nesten 40 år avslører hvordan rike og mektige mennesker har unngått skatter og avgifter ved å plassere penger i skatteparadis.

I Norge er det Aftenposten som eneste norske medium som har jobbet med det enorme graveprosjektet.

Dokumentene som er lekket tilhørte det store offshore-advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Dette er avsløringene til nå:

Knytter 14.000 personer til avsløringene

De britiske Jomfruøyene, Panama og Seychellene er blant skatteparadisene i verden. Statene tilbyr utlendinger og selskaper eid av utlendinger spesielt gunstige vilkår. Historiens største dokumentlekkasje viser hvordan advokatfirmaet Mossack Fonseca blant annet har opprettet skallselskaper i slike skatteparadis. På den måten har mange av verdens rikeste og mektigste personer unngått skatter og avgifter i egne land, viser lekkasjene.

FBL-FIFA-BALLONDOR-GALA

Verdens beste fotballspiller Lionel Messi og FIFA skal være blant en lang rekke kjente navn som skal ha skjult penger i skatteparadis.

Foto: OLIVIER MORIN / Afp
  • Lekkasjene avslører 215.000 skallfirmaer knyttet til Mossack Fonseca.
  • Blant de 14.153 personene som knyttes til advokatfirmaet, skal det være 12 statsledere, 143 politikere, 29 milliardærer, og idrettsutøvere.
  • Noen av personene som skal ha skjult penger i skatteparadis er kong Salman i Saudi-Arabia, fotballspiller Lionel Messi, Ukrainas president Petro Porosjenko, Pakistans statsminister Nawaz Sharif, Det internasjonale fotballforbundet FIFA og Storbritannias statsminister David Camerons far.
  • Lekkasjene fra advokatkontoret Mossack Fonseca viser hvordan Deng Jiagui, svoger av Kinas president Xi Jinping, i 2009 opprettet to offshoreselskaper. Flere andre slektninger av kinesiske topp-politikere er også nevnt, og kinesiske myndigheter har beordret alle artikler om Panama Papers slettet fra kinesiske nettsteder.
  • 200 nordmenn skal være omtalt dokumentlekkasjen.
Gry Blekastad Almaas forklarer hvordan stråselskaper brukes til å skjule penger i skatteparadis.

Syria og Nord-Korea har omgått vestlige sanksjoner

Våren 2011 kommer meldingene om at Syrias president Bashar al-Assad skyter mot demonstranter som krever frihet og demokrati. Vesten innfører sanksjoner, USA gjør det samme året etter. Også Nord-Korea sanksjoneres. Landets atomprøvesprengninger og rakettoppskyting faller ikke i smak hos vesten. Det stanser likevel ikke Assad og Pyongyang, begge regimene får hjelp via selskap som er kunder hos Mossack Fonseca, melder BBC.

  • Til tross for vestlige sanksjoner mot Assad-regimet i Syria, leverte et selskap på skatteparadiset Seychellene flydrivstoff til landet, skriver Aftenposten.
  • I alt skal tre selskaper som USA hevder har støttet Assad-regimet, står på Mossack Fonsecas kundeliste. Advokatfirmaet skal ha hjulpet selskapene med å opprette selskap i skatteparadiset Seychellene.
  • Flybensinen som er solgt til Syria kan ha blitt brukt i de syriske regjeringsstyrkenes bombing av sivile.
  • Ifølge BBC viser de lekkede dokumentene at Mossack Fonseca samarbeidet med 33 personer eller selskaper som var sanksjonert av amerikanske myndigheter. Ett av disse, DCB Finance, har koblinger til Nord-Koreas omstridte atomvåpenprogram.
  • DCB Finance er også underlagt sanksjoner av USA fordi det skaffet penger til det nordkoreanske regimet. Mossack Fonseca avsluttet samarbeidet i 2010 og har innrømmet at de burde gjort en bedre bakgrunnssjekk før de hjalp selskapet.

Putins nære krets skjulte 16 milliarder kroner

Den russisk cellisten Sergej Roldugin beskrives som Putins nærmeste venn. De to skal ha kjent hverandre siden 70-tallet og Roldugin er gudfar til Putins datter. Cellisten er også eier i en rekke selskaper, som blir avslørt i Panama Papers.

  • Russlands president Vladimir Putins nære venner skal ha tjent seg søkkrike på å etablere et nettverk av skallfirma i skatteparadiser. Hovedmannen i nettverket skal være presidentens nærmeste venn, cellisten Sergej Roldugin.
  • Ifølge BBC viser dokumentene for eksempel at et av Roldugins selskap, Sandalwood Continental, betalte åtte kroner for en «eiendel» og solgte den tre måneder senere for 1 milliard kroner.
  • Putin selv skal ikke være nevnt i dokumentene. I en pressemelding fra Kreml hevder russiske myndigheter at enkelte av journalistene som har jobbet fram Panama Papers er tidligere CIA-agenter, og at formålet er å svekke Putin.
President Vladimir Putin

Kretsen rundt president Vladimir Putin skal ha tjent seg rike på skallfirmaer i skatteparadiser.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Islands statsminister puttet arv i skatteparadis

Høsten 2008 kollapset de islandske bankene. De hadde lån som oversteg landets bruttonasjonalprodukt ni ganger. Arbeidsledigheten steg og krona var i fritt fall. Samtidig puttet nåværende statsminister Sigmundur Gunnlaugsson millioner av arvede kroner i et skatteparadis, viser Panama Papers-lekkasjen, ifølge Aftenposten

Islendinger flagger på halv stang

Islendinger på toppen av et hustak flagger på halv stang under en demonstrasjon statsminister Sigmundur Gunnlaugsson.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

  • Sigmundur Gunnlaugsson skal i 2007 ha opprettet selskapet Wintris på De britiske Jomfruøyene. Selskapet skulle brukes til å investere konas familiearv på 80 millioner norske kroner. Wintris ble senere en av kreditorene etter bankkollapsen på øya, skriver Aftenposten.
  • Nyttårsaften 2009 solgte Gunnlaugsson sin andel i selskapet til kona for én dollar, ifølge dokumentene Aftenposten gjengir innholdet i.
  • – De islandske selskapene jeg har jobbet for har hatt koblinger til postboksselskaper og til om med fagforbund. Men jeg har alltid betalt skatt for mine og familiens midler. Jeg har aldri gjemt unna midler, sier han, i et intervju med SVT. Deretter forlater Gunnlaugsson intervjuet.
Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kobles til Panama papers-skandalen.

SVT: Lekkasjene omfatter 500 banker

Ifølge den svenske TV-kringkasteren skal bankene og datterselskapene gjennom Mosscak Fonseca, ha hjulpet kunder med å opprette skallselskap og skjule penger i skatteparadis. Det er ikke ulovlig, men mange av bankene tar selv avstand fra det, etter at avsløringen kom søndag kveld.

Rune Bjerke

DNB-sjef Rune Bjerke vil ikke kommentere om han har vurdert stillingen sin etter at det ble kjent at banken har hjulet nordmenn med å butte penger i skatteparadis.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

  • DNB, Jyske Bank og Nordea er nordiske banker som knyttes til Panama Leaks.
  • I etterkant av avsløringene sier Nordeas Casper von Koskull til SVT at banken ikke har brutt loven, men beklager at selskapet har bidratt til at kunder kunne skjule penger i skatteparadis. Banken sier de bryter samarbeidet med Mossack Fonseca.
  • DNB har beklaget praksisen, og sjef Rune Bjerke har hevdet han ikke visste at DNB i Luxemburg hjalp kunder med å plassere penger i skatteparadis. DNB avsluttet praksisen i 2010. NRK avslørte mandag at tidligere finansminister Kristin Halvorsen ba DNB stanset praksisen i 2007
  • Jyske Bank hevder de aldri har samarbeidet med Mossack Fonseca, men innrømmer å ha hjulpet kunder med å opprette selskaper på Gibraltar, skriver Politiken.

AKTUELT NÅ