– Partiet har ridd av verre stormer enn denne

Etter 15 år som leder i SV innrømmer Kristin Halvorsen lett at krisen partiet har opplevd de siste ukene ikke var en ideell avslutning.

Kristin Halvorsen

Kristin Halvorsen kunne godt tenkt seg en litt festligere måte å gi fra seg ledervervet på enn siste ukes hendelser, men er sikker på at folket vil ha og trenger et sterkt parti til venstre for Arbeiderpartiet.

Foto: Kent-Amar Eriksen / NRK

– Nei, det var det selvfølgelig ikke, sier SV-leder Kristin Halvorsen med trykk på både «nei» og «ikke».

Spørsmålet fra NRK.no som hun nettopp svarte på var enkelt:

– Er dette måten du så for deg å gi fra deg ledervervet?

I 15 år har hun sittet i sjefsstolen i partiet og det er ikke første gangen partiet er i motvind. Under kommune- og fylkestingsvalget i fjor fikk partiet lavere oppslutning enn forventet. SV gjorde faktisk sitt dårligste valg noensinne, med henholdsvis 4,1 prosent i kommunevalget og 4,3 prosent i fylkestingsvalget.

Kontroversen rundt Kosovokrigen i 1999 hvor partiet nærmet seg splittelse i forbindelse med at SV-ledelsen støtte NATOs krig mot Jugoslavia, hvor resten av partiet ville det annerledes er et annet eksempel.

– Partiet har ridd av seg verre stormer enn denne, bedyrer Halvorsen, og fortsetter:

– Det er jeg sikker på at partiet også kommer til å gjøre denne gangen.

SVs ledertrio

Partiledelsen i Sosialistisk Venstreparti ved leder Kristin Halvorsen og nestlederne Bård Vegar Solhjell (t.v.) og Audun Lysbakken på en pressekonferanse på Thon Hotel Arena fredag i forbindelse med helgens ekstraordinære landsmøte.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

LES: Lysbakken ikke i tvil om å stille som lederkandidat

LES: SV velger Lysbakken tross voksende misnøye internt i partiet

– Kommer oss videre

Fredag ettermiddag stilte partilederen, sammen med sine to nestledere Bård Vegard Solhjell og Audun Lysbakken, til pressekonferanse og brannslukking etter en uke hvor Lysbakken gikk av som statsråd etter avsløringer, og sist; fredagens avsløringer rundt pengestøtten til Pøbelprosjektet til Eddie Eidsvåg hvor 4,7 millioner kroner er delt ut uten utlysning.

– Vi kommer oss helt sikkert videre etter dette. Norske velgere fortjener et parti til venstre for Arbeiderpartiet som er offensivt og kan gjøre jobben på vei av velgeren. Det skal SV gjøre, sier den avtroppende SV-lederen.

Men selv om hun på lørdag gir fra seg ledervervet kommer hun ikke til å være på sidelinjen og vil hjelpe partiet videre.

– Jeg kommer til å fortsette som statsråd og en del av partiet. Men vi må vise at vi har tatt det som har skjedd på alvor. Både rundt habilitetsspørsmålet og økonomiregelverket ikke er fulgt som det skal og at vi har en partileder som deltar der de viktigste beslutningen tas, nemlig sammen med de to andre partiene, sier hun.

– Og det kommer Lysbakken til å klare?

– Ja, svarer Halvorsen.

LES: Lysbakken fikk ikke fornyet tillit

LES: Ingen vil stille mot Lysbakken

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Verst tenkelig måte

– Det er klart at den siste ukens hendelser er den verst tenkelige måten for Halvorsen å ende sitt lederverv på, mener politisk kommentator Magnus Takvam i NRK.

Han peker på at både Lysbakkens avgang som statsråd og valg av ny partileder har blitt en hodepine for partiet, men det kunne vært verre, mener Takvam.

– Det kunne fort blitt verre. Hadde det blitt en større splittelse i partiet kunne dette sett mørkt ut, men i stedet ser det ut som om det partiet har slått en ring rundt Lysbakken.

– Kunne partiet gjort noe annerledes?

– Halvorsen og Lysbakken startet uken med å håndtere saken på en lite heldig måte. I starten så kunne det virke som, for mange, at de prøvde å bagatellisere hele årsaken til at han gikk av som statsråd. Men det er noe Lysbakken nå forsøker å rette opp gjennom sine samtaler med landsstyret, sier Takvam.

SISTE NYTT

Siste meldinger