Lysbakken ikke i tvil om å stille som lederkandidat

Audun Lysbakken sier han føler han har støtte i partiet, og er ikke i tvil om å stille som eneste lederkandidat på SVs ekstraordinære landsmøte i helgen.

Video Lysbakken beklaget overfor partiet

NETT-TV: Lysbakken beklaget overfor partiet den krevende situasjonen han har satt partiet i.

– I den krevende situasjonen partiet er i vil jeg ikke gjemme meg, men stille opp for partiet så lenge partiet ønsker meg. Jeg opplever at partiet ønsker meg og gir meg tillit. Derfor stiller jeg fortsatt opp som lederkandidat i morgen, sier Audun Lysbakken.

Han forteller på et pressemøte i dag, i forkant av helgens landsmøte, at han har beklaget overfor partiets landsstyre.

– Jeg er lei meg for å ha satt partiet i den krevende situasjonen vi er i nå, sier Lysbakken.

LES: SV velger Lysbakken tross voksende misnøye internt i partiet

– Stemme blankt

Lysbakken sier det vil være legitimt av landsmøtets delegater å vise uenighet i valget av ham som leder, selv om det ikke er noen andre kandidater.

– Det er viktig for meg at alle stemmer blir hørt, og de som er uenig må få ytret sin mening, sier han.

Han gjør det klart at landsmøtedelegatene må gjerne stemme blankt så lenge det ikke er noen motkandidater i ledervalget.

For på landsmøtet skal den nye partilederen velges, og Audun Lysbakken er for tiden eneste kandidat til partiledervalget. Han gjør det i dag klart at han fortsatt er lederkandidat. Men han ønsket også tilbakemelding om hvordan stemningen var rundt om i partiet.

SV Kristin og Lysbakken

SV-leder Kristin Halvorsen og Audun Lysbakken på dagens pressekonferanse.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– Det er ikke vanskelig å forestille seg at det er uro om hvordan vi skal komme oss gjennom denne krevende tiden, sier han.

– Det er bare landsmøte i SV som kan avgjøre om jeg blir partileder. Jeg stiller som kandidat så lenge partiet ønsker det, sier Audun Lysbakken.

Hvordan regjeringssamarbeidet løses er heller ikke Lysbakken i tvil om vil gå i orden.

– Jeg er sikker på at den nye lederen blir sentral i regjeringsarbeidet selv om lederen ikke er statsråd, sier Lysbakken.

Valget av ny SV-leder skjer klokken 17.30 i morgen på landsmøtet.

Trygg på at Lysbakken blir valgt

SV-leder Kristin Halvorsen har tidligere sagt at hun er trygg på at Lysbakken blir valgt til ny partileder på landsmøtet, til tross for at Lysbakken nylig gikk av som barne- og likestillingsminister etter økonomisk rot i departementet.

De tre mest aktuelle utfordrerne til Audun Lysbakken har alle til nå sagt nei til å stille som benkekandidat under landsmøtet. Selv om det jobbes i kulissene med å få enten Heikki Holmås eller Bård Vegar Solhjell til på nytt å stille som lederkandidat, virker SV-leder Kristin Halvorsen trygg på at Lysbakken blir valgt.

Likevel vil SVs valgkomite i kveld diskutere et krav fra flere partimedlemmer om å finne en motkandidat til Audun Lysbakken under landsmøtet.

– Vi er nødt til å ta signalene fra partiet på alvor. Derfor vil vi sette oss ned i kveld for å drøfte den situasjonen som har oppstått, sa leder i den forberedende valgkomiteen, Tora Aasland, til VG Nett.

– Må ha tillit

Delegasjonslederen for Telemark SV er blant dem som har bedt valgkomiteen finne en motkandidat til Lysbakken.

– Vi må være helt sikre på at landsmøtet velger en ny SV-leder som har tillit i befolkningen og som kan bygge opp igjen partiet, sier Unni Værstad, leder for Telemark SVs landsmøtedelegasjon til TV 2.

Hun legger til at en ny partileder som skal bidra til økt oppslutning om SV ikke bare må ha en troverdighet blant partimedlemmene, men også ha troverdighet overfor nye velgere.

Det er valgkomiteen som har ansvaret for at Lysbakken får en motkandidat når SV-landsmøtet lørdag ettermiddag skal debattere og velge ny partileder, mener Værstad.

SISTE NYTT

Siste meldinger