Lysbakken fikk ikke fornyet tillit

Medlemmer i SVs valgkomité reagerer på at SV-topp ga inntrykk av fornyet tillit til Audun Lysbakken etter at han trakk seg. – Vi har ikke fornyet noen ting, sier komitémedlem.

Tora Aasland

Lederen i Svs valgkomité, Tora Aasland, får kritikk for å ha gitt inntrykk av at komiteen har fornyet sin tillit til Audun Lysbakken.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Mandag trakk Audun Lysbakken seg som statsråd i Barne- og likestillingsdepartementet.

Ettersom Lysbakken også er og var eneste kandidat til å ta over som partileder i helgens ekstraordinære landsmøte, ble det samme kveld gjennomført et telefonmøte i SVs valgkomité.

Les også: Beskylder Lysbakken for ansvarsfraskrivelse
Les også: Solhjell og Holmås mener Lysbakken er svekket
Les også: Lysbakkens departementsråd går av

– Valgkomiteen har hatt samtaler på telefon etter det som har skjedd. Det vi er enige om, er at innstillingen ligger fast, sa Aasland til NTB etter møtet.

Nå reagerer to av komiteens medlemmer på utspillet til partitoppen.

Ikke fornyet tillit i valgkomiteen

Andreas Behring og Kjersti Markusson mener Aaslands kommentar gir et feil inntrykk av komiteens arbeid.

– Vi tok ikke stilling til instillingen, vi gjorde ingen endringer, men vi bekreftet den heller ikke, sier Marukusson til NRK.

Det betyr at valgkommiteen ikke gjorde noe nytt vedtak om støtte til Lysbakken etter at han hadde trukket seg slik det ble gitt inntrykk av fra Aaslands side.

Les også: – Har ikke skjøvet noen foran meg
Les også: – Dette lukter trøbbel lang vei
Les også: – Systematiske regelbrudd i 10 år fra flere statsråder

Det valgkomiteen faktisk konkluderte med, var at den allerede hadde avsluttet sitt arbeid i februar, altså lenge før Lysbakken trakk seg som statsråd.

Aasland fortalte heller ikke at komiteen kom frem til at deres arbeid ble avsluttet i februar, og at den ikke lenger hadde noe mandat til å uttale seg i saken. Derfor kunne den verken gi ny støtte til Lysbakken eller foreslå en annen kandidat.

Komiteemedlemmer overrasket

Flere av komiteens medlemmer ble overrasket over utspillet til Aasland som av mediene ble oppfattet som fornyet støtte til Lysbakken fra valgkomiteen.

Det fikk Markusson til å ta kontakt med SV-toppen på sms. De var enige om én ting; telefonmøtet var en samtale der man ikke hadde noe mandat.

– Etter det som skjedde på mandag (at Lysbakken trakk seg som statsråd, red.anm) har vi ikke gjentatt noen ting. Vi har heller ikke noe mandat. Vi kan ikke gjøre noe vedtak ut fra vår plass i organisasjonen. Derfor kan vi heller ikke endre vedtaket, sier Markusson.

Tora Aasland ønsket i går ikke å kommentere denne saken til NRK.

SISTE NYTT

Siste meldinger