Hopp til innhold

– Departementene skal skjerpe seg

STORTINGET (NRK.no) De ulike departementene i regjeringa tolker regelverket for tilskudd helt forskjellig. Nå ønsker Frp at reglene strammes inn.

anders anundsen frp

ÆRLIGE SVAR: Anders Anundsen i Frp sier det er bra at departementene innrømmer at de kan bli bedre når det gjelder utdeling av tilskudd.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Det er et problem at regelverket åpner for uthuling, sier Anders Andundsen (Frp) til NRK.no.

Mandag holder og han resten av Kontroll- og konstitusjonskomiteen en åpen høring om hvordan regjeringa bestemmer hvem som skal få penger.

– I veldig mange tilfeller har de gitt penger uten å lyse dem ut tilstrekkelig. Man har benyttet seg av unntaksbestemmelsene mer enn det kanskje har vært grunnlag for, sier han til NRK.no.

Hevdet regelbrudd er utbredt

Dagens høring kommer i kjølvannet av Auduns Lysbakkens avgang som barne- og likestillingsminister i mars i år.

Før han gikk av etter avsløring om brudd på økonomiregelverket slapp han bomben som førte til at Kontroll- og konstitusjonskomiteen krevde innsyn i hvordan regjeringas tilskuddsordninger praktiseres.

I sin avskjedstale innrømmet han at hans departement i flere tiår hadde gitt penger til organisasjoner uten at det ble tilstrekkelig utlyst.

– Gjennomgangen viser at dette har vært rutine i Barne- og likestillingsdepartementet i flere år, sa Lysbakken da han takket for seg.

Selv måtte han gå fordi organisasjonen Jenteforsvaret, som hadde tette bånd til SV, fikk penger til å drive selvforsvarskurs uten at andre fikk vite at de kunne søke.

Dåvøy frikjenner seg selv

Beskyldningen fra Lysbakken førte til at Laila Dåvøy (KrF), som var barne- og familieminister fra 2001 til 2005, var kalt inn til dagens høring.

Hun avviser at hun ledet et departement som systematisk brøt reglene for tildeling av tilskudd.

– Jeg var helt trygg på at ting var i orden, sier hun til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Laila Dåvøy

TRYGG: Laila Dåvøy avviser at hun brøt reglene da hun var statsråd.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Under mandagens høring i Stortinget sa hun at hun fortsatt lever i den tro at regelverket ble fulgt. Dåvøy viser til at Riksrevisjonen aldri hadde noen innvendinger mot tilskuddsordningene hennes departement rådet over.

Anundsen: – Svært ulik praksis

Alle 17 departementer har på oppdrag av Kontroll- og konstitusjonskomiteen gått gjennom tilskuddene for 2011.

Ifølge komitéleder Anders Anundsen (Frp) viser svarene at departementene tolker rommet for skjønn på svært ulik måte.

Mens noen departementer utlyser alle tilskudd som ikke er øremerket i budsjettet, har andre en mer avslappet praksis.

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) sa i sin innledning at dagens regelverk for tilskudd er godt nok. Samtidig innrømmer han at det kan bli bedre.

Artikkelen fortsetter under bildet:

høring tilskudd

HØRING: Anders Anundsen i Frp presset finansminister Sigbjørn Johnsen på om regelverket er godt nok under mandagens høring. Her hilser de på hverandre før høringen starter.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Når departementene nå har gått igjennom dette og sier at det er behov for forbedringer, så er dette noe vi tar med oss, sa finansministeren under dagens høring i Kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget.

Samtidig understreker Johnsen at ingen regelverk kan sikre forvaltingen mot feil.

– Det er ikke mulig å gardere oss mot at det kan skje feil, for det er enkeltpersoner som foretar vedtakene. Det må være rom for skjønn.

700 milliarder i 2011

Midlertidig direktør for Direktoratet for økonomistyring, Øystein Børmer, sier i sin innledning at staten tilsammen ga 700 milliarder i tilskudd i 2011.

Dersom man tar ut tilskudd til helse og kommunene, står man igjen med 85 milliarder.

I alt deler hundre ulike statlige enheter og departementer ut tilskudd.

– Det er snakk om store beløp, derfor må vi sikre at det forvaltes på en god måte, sier Anundsen.

Han sier til NRK.no at departementene selv innrømmer at de bruker unntaksreglene for ofte, og at de lover å skjerpe seg.

AKTUELT NÅ