– Tragisk at ikke flere får vaksinen

Jeanette Hoel fikk livmorhalskreft som 32-åring. I dag stemte Stortinget ned et forslag som ville gitt flere unge kvinner gratis vaksine mot sykdommen.

Jeanette Hoel fikk livmorhalskreft som 32-åring.

Jeanette Hoel var 32 år gammel da hun ble rammet av livmorhalskreft. Hun var på jobb da hun plutselig fikk store blødninger i underlivet, og skjønte at noe var veldig galt.

– Jeg fikk sjokk og jeg tenkte med en gang at jeg kom til å dø. Jeg tok kontakt med legen min og i løpet av få dager fikk jeg konstatert at jeg hadde livmorhalskreft, forteller Hoel som er leder av Gynkreftforeningen i Norge.

Vil ikke at andre skal ha det like vondt

Hun mener det er tragisk at Stortinget i dag stemte ned forslaget om å utvide ordningen med HPV-vaksine til å gjelde jenter opp til 26 år.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Jeanette Hoel fikk livmorhalskreft da hun var 32 år.

Jeanette Hoel fikk livmorhalskreft da hun var 32 år. Hun syns det er tragisk at Stortinget i dag stemte ned forslaget om å la flere få HPV-vaksinen gratis.

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

– Vaksinen har vist seg å forebygge livmorhalskreft veldig godt, og da er det rett og slett tragisk og leit. Det er forferdelig at andre kan havne i samme situasjon som meg, sier hun.

Hoel kan ikke lenger få barn, og hun har også flere problemer med magen etter sykdommen.

Det er Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet som står i spissen for å utvide vaksineordningen til gjelde flere kvinner. I 2009 ble HPV-vaksinen en del av det norske barnevaksinasjonsprogrammet for jenter i 7. klasse. Nå vil partiene gjøre vaksinen gratis for flere, og også vurdere om gutter kan inkluderes i programmet.

Må vente til statsbudsjettet skal diskuteres

Karianne Tung

Karianne Tung i Arbeiderpartiet er en av dem som mener at vaksinen bør gis til flere.

Foto: Stortinget.no

– Det finnes i dag en vaksine som virker og som kan forebygge sykdommen, og da er det viktig at vi tar den skikkelig i bruk. Studier viser at vaksinen er effektiv og samfunnsøkonomisk lønnsom, og da er det ikke lenger noen argumenter igjen for å ikke ta den i bruk, sier Karianne O. Tung i Arbeiderpartiet.

Tung er veldig skuffet over at forslaget ble nedstemt av regjeringspartiene, Venstre og Kristelig Folkeparti.

Elisabeth Nørve

Elisabeth Røbekk Nørve i Høyre stemte ned forslaget om å la flere få HPV-vaksinen gratis. Hun mener forslaget må tas opp når statsbudsjettet skal diskuteres.

Foto: Maria Vevang / NRK

Elisabeth Røbekk Nørve, som sitter i helse- og omsorgskomiteen for Høyre, sier det er økonomiske forhold som gjør at forslaget ble stemt ned i dag.

Hun vil ikke si endelig nei til en utvidelse av vaksinasjonsprogrammet, men mener det må tas opp når partiene skal forhandle om statsbudsjettet.

– Vi i komiteen er enige om at vaksinen er god og dette er en prioritert sak. Men det er et budsjettspørsmål og det kan vi ikke ta stilling til nå, sier Røbekk Nørve.

SISTE NYTT

Siste meldinger