NRK Meny
Normal

– Flere kvinner bør få gratis HPV-vaksine

Årlig opereres 3000 kvinner for celleforandringer som er forstadier til kreft. – Flere bør få gratis vaksine som kan forhindre livmorhalskreft og redde liv, mener overlege Sveinung Sørbye.

HPV-vaksinering på skole i USA

GIS BARE TIL 12-ÅRINGER: I Norge blir den kun tilbudt jenter i syvende klasse. I Danmark får kvinner opp til 26 år gratis vaksine som kan forhindre livmorhalskreft.

Foto: Joe Raedle / Afp

I dag tilbys vaksinen kun til 12 år gamle jenter i sjuende klasse. Overlege Sveinung Sørbye ved Universitetssykehuset i Nord-Norge mener politikerne må prioritere gratis vaksine til ei langt flere kvinner.

Sveinung Sørbye Wergeland

Overlege Sveinung Sørbye ved Universitetssjukehuset i Nord-Norge (UNN) synes vi ligger håpløst langt etter her til lands.

Foto: Privat

– Vi ligger vi håpløst langt etter her til lands. Land som har utvidet vaksineprogrammet har oppnådd positive resultater. I Danmark, Sverige og Australia får kvinner opp til 26 år gratis HPV-vaksine. Hvorfor vi i Norge skal ligge etter land vi liker å sammenlikne oss med, er uforståelig, sier han til NRK.no.

300 krefttilfeller i året

Humant papillomavirus (HPV-viruset) fører til at nesten 300 norske kvinner får livmorhalskreft hvert år. Årlig opereres 3000 kvinner her til lands for celleforandringer som er forstadier til kreft.

– Mitt inntrykk er at mange norske leger mangler kunnskap om vaksinen. De tror at det bare hjelper 12 år gamle jenter før seksuell debut. Det er dokumentert effekt opp til 45-årsalder. Det er også dokumentert effekt hos gutter, som også blir smittet av viruset og kan utvikle kreft.

HPV-vaksine er samfunnsøkonomisk lønnsomt, ifølge overlege Sveinung Sørbye ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

– I tillegg til å forebygge kreft, vil man kunne unngå at kvinner må gjennomgå dyr kreftbehandling. Og mange liv kan bli spart, sier overlegen.

Ikke tema på Stortinget

Tove Karoline Knutsen (Ap(

Tove Karoline Knutsen (Ap) i Stortingets Helse- og omsorgskomité sier de ikke har tatt stilling til om flere skal få gratis HPV-vaksine.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Tove Karoline Knutsen (Ap) i Stortingets Helse- og omsorgskomité sier de ikke har tatt stilling til om flere skal få gratis HPV-vaksine. I dag er det 70 prosent av 12-åringene som takker ja til tilbudet om vaksine. Forskning viser at 80 prosent vaksinedekning kunne forebygge 150 krefttilfeller hvert år.

– Det viktigste nå er å få flere 12-åringer til å ta vaksinen, ikke å utvide med gratis vaksine til eldre jenter og kvinner. Jeg tror ikke vi uten videre skal kopiere det som gjøres i andre land. Men jeg er åpen for at vi skal se på om tilbudet skal utvides, sier hun til NRK.no.

Feiltolket kreftprøver

NRK.no fortalte forrige uke at Nordlandssykehuset har feiltolket kreftdiagnoser i årevis. Politiet har innledet etterforskning etter at Nordlandssykehuset i Bodø i flere år skal ha feiltolket celleprøvene til flere pasienter.

Overlege Sveinung Sørbye ved Universitetssjukehuset i Nord-Norge mener derfor det er viktig å tilby vaksiner til flere kvinner. HPV er en seksuelt overførbar sykdom. For hvert partnerbytte øker risikoen med 10 prosent for å smittes av HPV-viruset

– Hvis du er singel bør du ta vaksinen. Viruset smitter veldig lett. med ti prosent smitterisiko per ny partner vil si at 10 prosent av partnere er smittet eller har en pågående infeksjon, sier Sørbye.

Kjønnsvorter «utryddet» i Danmark

Fylkeslegen i Nordland kaller det som har skjedd på nordlandssykehuset for en grov systemsvikt.

Fylkeslegen i Nordland kaller det som har skjedd på Nordlandssykehuset for en grov systemsvikt.

Ikke bare fører viruset til celleforandringer som kan gi livmorhalskreft, men Søbye sier HPV-vaksinen også kan redusere forekomsten av kjønnsvorter og flere andre typer kreft, både hos kvinner og menn. Og ifølge ham er det aldri for sent å ta den.

– I Danmark er kjønnsvorter nå nesten utryddet hos kvinner under 26 år. Ifølge salgsstatistikken til danske apotek selges nesten ikke vortemiddel lenger.

I Norge selges det like mye vortemiddel som tidligere.

– Vorter oppstår få måneder etter smitte, mens celleforandringer og kreft kan ta flere år før det utvikles. Det betyr at vi ikke vil kunne se en nedgang i antall krefttilfeller før om ti år.

83-årig kvinne fikk kjønnsvorter

Ifølge Sørbye finnes det ingen øvre aldersgrense for å ta vaksinen.

– Så lenge du er singel er det lurt å ta vaksinen. For en måned siden mottok jeg en prøve fra en 83 år gammel kvinne som hadde fått kjønnsvorter. Hadde hun fått vaksinen da hun var 81 år gammel, hadde hun antakeligvis unngått vortene. Den eldste kvinnen som har fått vaksinen er 69 år gammel, sier Sørbye til NRK.no.

Nordlandssykehuset innrømmer systemsvikt etter at minst sju kvinner i Nordland er utsatt for feiltolking av kreft.

Nordlandssykehuset blir etterforsket av politiet, etter at leger ved sykehuset skal ha feiltolket celleprøver over flere år.